Све мање наде да има преживјелих у смрсканим вагонима, температура била и до 1.300 степени

Танјуг
Све мање наде да има преживјелих у смрсканим вагонима, температура била и до 1.300 степени

АТИНА - Спасиоци данас настављају потрагу за преживјелима у најсмртоноснијој жељезничкој несрећи у Грчкој, у згњеченим и смрсканим остацима вагона који су искочили из шина, а затим се запалили у катастрофи у којој је погинуло најмање 46 људи.

Брзи путнички воз, са више од 350 путника у њему, сударио се директно са теретним возом у близини града Ларисе у ноћи између уторка и сриједе, а наде да ће се још неки преживјели пронаћи у олупинама, више од 34 сата касније све су мање, преноси Катимерини.

-Биће веома тешко пронаћи преживјеле, због температуре у вагонима. Ово је најтежа ствар - умјесто да спасавамо животе, морамо да ископавамо тијела - рекао је спасилац Константинос Имамидис за Ројтерс.

Многи од путника морали су да искачу кроз прозоре да би побјегли од ватре, а температура у једном вагону порасла је на 1.300 степени Целзијуса након што се запалио, саопштиле су власти.

Велики број од 350 путника у возу били су студенти, који су се враћали у Солун послије продуженог викенда, а грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да је за катастрофу крива “трагична људска грешка”.

Шеф жељезничке станице у Лариси ухапшен је у сриједу у оквиру истраге којом власти испитују околности које су довеле до тога да се путнички воз, на путу ка Солуну, судари са теретним возом из супротног смјера на истом колосијеку и очекује се да се данас појави пред локалним судом.

Министар саобраћаја Костас Караманлис раније је поднио оставку и поручио да преузима одговорност за дуготрајне неуспјехе државе да поправи жељезнички систем за који је рекао да „није одговарајући за 21. вијек”.

У Грчкој су избили протести због жељезничке несреће, а многи то виде као катастрофу која је само сачекала да се догоди. Демонстранти су се сукобили са полицијом испред сједишта “Хеленик трејна” у Атини, компаније одговорне за одржавање грчких железница. Протести су одржани и у Солуну и граду Лариси, у близини места где се катастрофа догодила у уторак увече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана