Сваки четврти Нијемац нема довољно новца за љетовање

Срна
Сваки четврти Нијемац нема довољно новца за љетовање

БЕРЛИН - Ове године сваки четврти Нијемаца нема довољно новца за одмор, наводи се у анализи њемачког туристичког тржишта коју је објавио “Шпигл”.

Лист наводи да то не погађа само најниже доходовне разреде, већ и солидну средњу класу - око петину свих домаћинстава са нето мјесечним приходом између 2.500 и 3.500 евра.

Према истраживањима и анкетама које је провео “Шпигл”, буџет за путовања средњег слоја креће се већином од 1.000 до 3.000 евра. Са друге стране расте број оних чији буџет износи више од 7.000 евра.

Удио издатака за годишњи одмор у приходима домаћинстава у 2022. порастао је за 0,6 постотних бодова, а трошкови по дану годишњег одмора порасли су у просјеку 103 евра, односно 18 одсто више него 2019. године. Чак се и многи богаташи тешко мире са тиме да лет “кондором” на Малдиве кошта 20.302 евра у пословној класи, преноси “Спутњик”.

Други су још неодлучни гдје ићи, па скоро четвртина Нијемаца који желе да иду на љетњи одмор није резервисала аранжман до средине јуна, пише “Шпигл”.

Лист наводи да најбогатијих десет одсто Нијемаца посједује скоро 60 одсто укупног богатства.

- Из финансијске кризе и короне изашли су још богатији. С друге стране, средња класа бори се са реалним губицима плата у три узастопне године и са страховима од друштвеног пада - пише “Шпигл” и додаје да би то могло довести до друштвених напетости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана