Швајцарски активисти траже обнову неутралности

СРНА
Швајцарски активисти траже обнову неутралности

БЕРН- Швајцарски активисти које подржава највећа политичка странка у земљи Швајцарска народна партија /СВП/ поднијели су петицију са довољно потписа за покретање референдума који би могао да угради неутралност Берна у Устав и потенцијално обнови економске везе са Москвом.

"Иницијатива за неутралност", коју је потписало више од 130.000 људи, дефинисала би неутралност Швајцарске као "трајну" и експлицитно би забранила придруживање земље "било ком војном или одбрамбеном савезу", осим ако није директно нападнута.

Предложени уставни амандмани би, такође, спријечили Владу да уведе или да се придружи било ком облику "невојних принудних мјера" и санкција, осим ако то не одобри Савјет безбједности УН.

Међутим, Берн би и даље задржао обавезе спречавања заобилажења санкција које су увеле друге државе.

"Иницијатива за неутралност", такође, позива Швајцарску да дјелује као посредник и користи своју "сталну неутралност за спречавање и рјешавање сукоба".

Од почетка сукоба у Украјини, Берн је слао економску помоћ Кијеву, али је одбио да испоручи оружје или дозволи другим земљама да пошаљу швајцарско оружје или муницију. Поједини чланови швајцарске Владе позивају на релаксацију ове политике, али су Швајцарска народна партија /СВП/ и Социјалдемократе /СП/ критиковали такве приједлоге, подсјећа "Раша тудеј".

СВП сматра да санкције Русији "угрожавају унутрашњи мир и стабилност наше земље".

Из странке су поздравили вијест о референдуму из ове странке и нагласили да када би се све државе понашале као Швајцарска, рата не би било.

Швајцарска је задржала политику неутралности од 1815. године и није стала ни на једну страну ни у једном од два свјетска рата. Иако званично није чланица ниједног међународног блока, као што су ЕУ или НАТО, Швајцарска се ипак придружила готово свим западним санкцијама Москви, замрзнула је руску имовину вриједну више милијарди долара и активно подржала Кијев након покретања специјалне руске војне операције у Украјини 2022. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана