Швајцарска УБС банка преузима ривалску Креди Свис за три милијарде евра

Танјуг
Швајцарска УБС банка преузима ривалску Креди Свис за три милијарде евра

БЕРН - Највећа швајцарска банка УБС пристала је на куповину конкурентске швајцарске банке Креди Свис за 3,23 милијарде долара (око три милијарде евра) у дионицама, као и да преузме до 5,4 милијарди долара (око 5,05 милијарди евра) у губицима, на основу плана швајцарске власти како би био избјегнут додатни потрес на банкарском тржишту.

Договор укључује и 108 милијарди долара помоћи (око 101 милијарде евра) за ликвидност УБС и Креди Свис, коју ће исплатити Швајцарска централна банка.

Швајцарска Влада даје гаранцију за губитак од највише 9,7 милијарди долара (око 9,07 милијарди евра) да би омогућила УБС да преузме Креди Свис, а то ће бити активирано уколико буду настали губици, пренио је Ројтерс.

Преузимањем Креди Свиса од УБС-а обезбјеђује се финансијска стабилност и штити швајцарска економија у овој изузетној ситуацији, саопштила је Швајцарска централна банка.

Према условима уговора, акционари Креди Свиса добиће једну УБС акцију за сваку од 22,48 акција Свиса, што је еквивалентно суми од 0,76 швајцарских франака по акцији, саопштио је УБС.

Креди Свис, друга по величини швајцарска банка, суочава се са кризом повјерења и њене акције су нагло пале посљедњих дана, што је изазвало талас забринутости на тржишту, наводи BBC.

Проблеми у Креди Свис, у комбинацији са пропадањем двиєе америчке банке током посьедње двиєе седмице, довели су у сумњу стабилност глобалног финансијског система.

Креди Свис је једна од око 30 банака у свиєету за које се сматра да су превелике да би пропале јер су од великог значаја за банкарски систем.

Међутим, та 167-годишња институција је у губитку и суочила се са низом проблема последњих година, укључујуи оптужбе за прање новца.

Износ од 54 милијарде долара од Швајцарске националне банке у сриєеду није успио да умири тржишта, а акције Креди Свиса су ослабиле за 24 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана