Швајцарци подржали 13. пензију

Срна
Швајцарци подржали 13. пензију

ЦИРИХ - Швајцарска је на референдуму подржала исплату 13. пензије, пошто је забринутост око трошкова живота надмашила сумње Владе у њену доступност, показују прелиминарне пројекције мреже СРФ.

Првим подаци, које је објавио СРФ, показују да је 58 одсто гласача подржало додатну пензију, односно тринаесту исплату годишње, док је 42 одсто против, што указује на јаснију побједу него што су коначне анкете сугерисале.

За усвајање ове мјере, коју су промовисали Савез синдиката Швицарске и странке лијевог центра, потребна је подршка већине од 26 швајцарских кантона.

“Овај корак је заиста огромна прекретница из перспективе синдиката”, рекао је за СРФ Лукас Голдер из анкетне фирме “гфс.берн”.

Влада, пословни лобији и парламент, који тренутно нагиње десници, одбацили су приједлог као финансијски неисправан. Швајцарски бирачи су у прошлости били опрезни у погледу подршке мјерама које су сматране ризичним за пословање.

Гласање о пензијама је у супротности са референдумима посљедњих деценија на којима је Швајцарска одлучно одбацила приједлоге који би скратили радну седмицу и омогућили људима више празника.

Забринутост око трошкова живота је широко распрострањена.

Није јасно одакле ће се финансирати 13. пензија, чија ће исплати почети 2026. године.

Минимална старосна пензија у Швајцарској износи 1.225 франака /1.393 америчких долара/ мјесечно, а највећа је 2.450 франака.

Швајцарци су данас, такође, гласали о подизању старосне границе за одлазак у пензију, што је глатко одбачено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана