Швајцарци и даље воле да плаћају готовином

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Папирнати и метални новац и даље прихвата 98 одсто од 770 малопродајних компанија, фирми јавног превоза, услужних предузећа, те културних и забавних објеката у Швајцарској.

Компаније и даље прихватају готовину, а петина њих у угоститељском и малопродајном сектору намјерава да прошири такву праксу - показује истраживање Централне банке Швајцарске.

Испитаници наводе да купци и даље желе могућност плаћања готовином, објашњавајући да је такав начин плаћања отпоран на кризе и да нуди исплативу алтернативу безготовинским методама плаћања.

Анкетиране фирме и даље готовину сматрају важном, закључак је истраживања.

Безготовински системи полако се, ипак, шире и многе фирме за јавни превоз планирају да ограниче плаћање готовином због трошкова и поступка враћања новца.

Банковне услуге и превоз готовине превише су скупи, а банкомата и шалтера нема довољно, наводе заговорници безготовинског плаћања.

Швајцарци, међутим, воле да плаћају готовином, а централна банка и даље држи у оптицају новчаницу од 1.000 швајцарских франака /1.063 евра/.

Број банковних пословница у Швајцарској смањен је у протеклих десет година за 21 одсто, а тренд ће бити настављен - преносе финансијски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана