Супертајфун протутњао острвском провинцијом: Има жртава

СРНА
Супертајфун протутњао острвском провинцијом: Има жртава

Супертајфун Јаги погодио је јужну кинеску острвску провинцију Хаинан, а у невремену су настрадале најмање двије особе, док су 92 повријеђене, саопштиле су данас локалне власти.

Након што су се вјетрови и падавине смањили, Хаинан је снизио степен узбуне од тајфуна и покренуо брзе операције опоравка широм провинције.

Више од 2.200 радника је мобилисано да поврате струју у више од 1,5 милиона погођених домаћинстава.

До седам часова јутрос по локалном времену, више од једне петине погођених домаћинстава поново је прикључено на мрежу, пише Синхуа.

Поправке путева су такође у току, а до сада је очишћен 51 од 89 блокираних главних путева.

Спасилачки тимови такође раде на обнови комуникације, пошто је више од 12.500 базних станица оштећено широм провинције, а град Венчанг претрпио је највећу штету на својим комуникационим објектима.

Очекује се да ће се пруге брзе жељезнице које круже око острва наставити са операцијама данас послије подне, а трајектни саобраћај у мореузу Ћионгџоу ће бити настављен до недјеље увече.

Међународни аеродром Хаикоу Меилан остаће привремено затворен до недјеље у подне због посљедица тајфуна Јаги, док је Међународни аеродром Сања Феникс у популарном туристичком граду Сањи почео постепено да обнавља летове овог јутра.

У јужној покрајини Гуангдонг евакуисано је више од 570.000 становника, због чега је био активиран црвени метео аларм.

Раније ове седмице, Јаги је однио најмање 16 живота на Филипинима и очекује се да ће ускоро погодити сјеверни Вијетнам, а затим и Лаос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана