"Супер уторак": У Америци је данас најважнији дан у трци за предсједничке изборе

ГС
"Супер уторак": У Америци је данас најважнији дан у трци за предсједничке изборе

Такозвани "Супер уторак" је најважнији дан до сада у трци за америчке предсједничке изборе који се одржавају у новембру ове године.

Данас ће бирачи у 15 савезних држава и једноj територији ван САД-а бирати кандидате за предсједника.

То би требало понудити увид у снаге и потенцијалне слабости Џоа Бајдена и Доналда Трампа док два љута ривала хрле према реваншу на изборима.

Што је супер уторак?

Тада већина савезних држава гласа у календару предсједничких избора.

Избори за номинацију одржаће се у Алабами, Аљасци, Аркансасу, Калифорнији, Колораду, Мејну, Масашусетсу, Минесоти, Сјеверној Каролини, Оклахоми, Тенесију, Тексасу, Јути, Вермонту, Вирџинији и америчкој територијј Америчка Самоа.

Републикански избори одржаће се у свих ових 15 држава, док ће демократи гласати у истим државама осим Аљаске. Такође ћемо добити резултате демократског избора у Ајови.

На темељу резултата сваког избора, страначки званичници познати као делегати додјељују се најбољим кандидатима. Потребан је одређен број изасланика за формално именовање кандидата на конвенцији сваке странке овог љета, преноси Кликс.

Отприлике једна трећина укупног броја делегата - 865 републиканаца и најмање 1.420 демократа - могу се изборити за "Супер уторак".

Трампова кампања је пројектовала да ће освојити најмање 773 делегата на дан и освојити номинацију касније у марту. Тренутно има процијењених 244 делегата, док његова републиканска супарница Ники Хејли има 43.

За освајање републиканске номинације потребно је минимално 1.215 делегата, док је за демократе 1.968 магична бројка.

Доналд Трамп, републикански фаворит, се нада да ће коначно избацити свог посљедњег преосталог супарника из трке Ники Хејли.

С друге стране, Бајденова кампања доживјела је неуспјех у Мичигану 27. фебруара када се 13 одсто бирача прогласило "неопредијељенима" усред кампање за регистрацију гласачког листића због предсједникове подршке Израелу због рата у Гази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана