Сунак: Погубљење Акбарија варварски и кукавички чин Ирана

Танјуг
Сунак: Погубљење Акбарија варварски и кукавички чин Ирана

ЛОНДОН - Велика Британија је данас оштро осудила погубљење у Ирану британско-иранског држављанина Алирезе Акбарија и назвала то “варварским чином који неће проћи некажњено”.

“Згрожен сам погубљењем британско-иранског држављанина Алирезе Акбарија у Ирану”, саопштио је британски премијер Риши Сунак на Твитеру.

Он је нагласио да је то „безосећајан и кукавички чин” спроведен од стране “варварског режима” који, како је каyао, “не поштује људска права сопственог народа”.

Иран је извршио погубљење иранско-британског држављанина Алирезе Акбарија, осуђеног на смртну казну због шпијунаже, известила је данас државна новинска агенција Мизан, а преноси Ројтерс.

“Погубљен је Алиреза Акбари, осуђен на смрт под оптужбом за корупцију у земљи и опсежну акцију против унутрашње и спољне безбедности државе кроз шпијунажу за обавештајну службу британске владе”, саопштила је агенција иранског правосуђа Мизан.

Ирански државни медији пренели су раније да је Техеран осудио Акбарија на смрт под оптужбом да је шпијунирао за Британију, а Врховни суд одбио је његову жалбу. Акбари је, према оптужници за шпијунирање, примио 1.805.000 евра, 265.000 фунти и 50.000 долара.

У аудио снимку који је у среду емитовао ББЦ на персијском, Акбари је рекао да је, током вишемесечног мучења у притвору, признао злочине које није починио. Ирански државни медији објавили су у четвртак видео за који кажу да показује да је Акбари играо улогу у атентату на водећег иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеа, који је убијен у нападу у близини Техерана 2020, за који су власти у то вријеме окривиле Израел.

У видеу Акбари није признао умешаност у атентат, али је рекао да је британски агент од њега тражио информације о Фахризадеу Везе између Лондона и Техерана погоршале су се последњих мјесеци, јер су у застоју напори да се оживи ирански нуклеарни споразум из 2015, у којем је Британија једна од страна. Британија је такође критиковала иранске власти због насилног гушења протеста изазваних смрћу у притвору 22.годишње курдске девојке Махсе Амини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана