Сунак најавио враћање служења војног рока

Срна
Сунак најавио враћање служења војног рока

ЛОНДОН - Британски премијер Риши Сунак рекао је да ће поново увести обавезу служења војног рока или служења у државној служби за све осамнаестогодишњаке уколико Конзервативна странка побиједи на општим изборима 4. јула.

-Поново ћемо осмислити Националну службу за данашњу Британију. То ће нашим младим људима пружити прилике које мијењају живот, нудећи им шансу да науче вјештине из стварног свијета, да раде нове ствари и дају допринос својој заједници и нашој земљи - написао је Сунак у чланку за "Дејли мејл".

Додао је да ће бити обухваћени сви који напуне 18 година, без обзира на њихово поријекло и мјесто гдје живе у Великој Британији.

Премијер је напоменуо да ће млади имати избор између редовног служења војног рока у британским оружаним снагама у трајању од годину дана и алтернативне службе у виду волонтирања у спасилачкој служби и другим структурама у трајању од 25 дана.

-Онима који се жале да је неразумно да то буде обавезно, поручујем: држављанство са собом доноси обавезе, али и права. Бити Британац је више од пуког чекања у реду на контролу пасоша. Да буде јасно, наша нова национална служба није регрутација. Огромна већина оних који буду учествовали неће служити у нашим оружаним снагама, већ само они који то изаберу и прођу тешке пријемне тестове - додао је Сунак.

Начелник британског Генералштаба генерал Патрик Сандерс у јануару је позвао грађане Велике Британије да буду спремни да служе у оружаним снагама у случају сукоба са Русијом. Истовремено, Влада Велике Британије обећала је да неће увести регрутацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана