Сунак: Кина је системски изазов за свјетски поредак

Танјуг
Сунак: Кина је системски изазов за свјетски поредак

ВАШИНГТОН - Кина представља "системски изазов" глобалном поретку, изјавио је британски премијер Риши Сунак америчким медијима. Велика Британија означила је у понедељак Кину као изазов свјетском поретку који дефинише епоху, наводећи и да Русија остаје "најакутнија претња".

"Понашање које видимо у Кини у последње вријеме је забрињавајуће. Кина се код куће понаша на ауторитарнији начин и са више самопоуздања у иностранству", рекао је Сунак за "Ен-би-си њуз" убрзо након што је стигао у амерички град Сан Дијего, на самит безбједносног пакта АУКУС, који уз Бритању још чине Аустралија и САД.

Он је додао да "Кина свакако представља највећу државну пријетњу" за британске економске инетересе.

"И то је системски изазов за свјетски поредак“, нагласио је Сунак.

Он је говорио и о самиту са француским предсједником Емануелом Макроном прошле недјеље и трилатералном састанку АУКУС у Сан Дијегу, и навео их као примере да "Британија игра кључну улогу на светској сцени".

"Британија се вратила“, додао је Сунак. На питање како би Британија одговорила ако би Кина покушала да заузме војном силом Тајван, острво које Пекинг сматра својом територијом, британски премијер је одбио да директно одговори.

Он је рекао да је међународни одговор на рат Русије у Украјини одвратио било коју земљу од неиспровоцираног напада. У америчкој поморској бази у Сан Дијегу представљени су детаљи плана којим Канбера почетком 2030-их набавља америчке подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.

У пратњи аустралијског премијера Ентонија Албанезеа и британског премијера Ришија Сунака, предсједник САД Џозеф Бајден назвао је споразум у оквиру партнерства три земље (АУКУС), дјелом заједничке посвеćености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону са два "најснажнија и најспособнија савезника Америке".

Кина је саопштила да споразум АУКУС крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја и навела да трансфер материјала за нуклеарно оружје из државе са нуклеарним наоружањем у државу без нуклеарног оружја представља "очигледно" кршење овог споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана