Сумња се да су Хути напали брод у Црвеном мору, први напад од 2. септембра

Танјуг
Сумња се да су Хути напали брод у Црвеном мору, први напад од 2. септембра

ЊУЈОРК - Сумња се да су јеменски побуњеници Хути данас гађали брод у Црвеном мору, што би, уколико се та информација покаже као тачна, означило њихов први напад на трговачки брод од 2. септембра, објавио је јутрос Еј-Би-Си њуз.

Напад долази у тренутку када су израелске копнене снаге ушле у Либан после неколико дана ваздушних напада у којима су убијени лидер Хезболаха Хасан Насралах и други највиши лидери.

Хути су јуче запретили "ескалирајућим војним операцијама" усмереним на Израел након што је нападнут Либан.

Напад у Црвеном мору догодио се јутрос око 110 километара од лучког града Худаиде, који је постао "бојно поље" откако су Хути започели своју кампању усмерену на бродове који путују овим пловним путем преко којег је некада годишње пролазило милијарду долара терета.

Хути нису одмах преузели одговорност за напад, али АБЦ пише да њима понекад требају сати или дани како би признали неке од својих напада. Хути су ракетама и дроновима гађали више од 80 трговачких бродова од почетка рата у Гази прошлог октобра.

Запленили су једно пловило и два потопили у кампањи у којој су погинула и четири морнара.

Побуњеници тврде да циљају бродове повезане са Израелом, САД или Уједињеним Краљевством како би изнудили окончање израелске кампање против Хамаса у Гази.

Међутим, многи од нападнутих бродова имају малу или никакву везу са сукобом, укључујући и неке који иду за Иран.

Последњи напад Хута на трговачки брод догодио се 2. септембра. Хути такође настављају да лансирају ракете на Израел, изазивајући узвратне ваздушне нападе Израелаца овог викенда на Худаиде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана