Немири у свим већим градовима Француске током треће ноћи протеста, десетине ухапшених

Танјуг
Немири у свим већим градовима Француске током треће ноћи протеста, десетине ухапшених

ПАРИЗ - У Француској су се немири проширили на веће градове током треће ноћи протеста док се француски предсејдник Емануел Макрон бори да обузда растућу кризу изазвану полицијском пуцњавом током које је погинуо тинејџер алжирског и мароканског поријекла који није зауставио аутомобил.

Четрдесет хиљада полицајаца распоређено је широм Француске.

У Нантеру, радничкој западној периферији Париза гдје је у уторак убијен 17-годишњи Нахел М. демонстранти су палили аутомобиле, поставили барикаде на улице и гађали полицију.

Демонстранти су исписали "Освета за Нахела" на фасадама зграда, а елитна полицијска јединица распоредила је оклопно возило, пренео је Ројтерс.

 У центру Париза опљачкана је продавница "Најка", а 14 људи је ухапшено.

 Још 16 људи ухапшено је са украденим предметима након што су разбијени излози дуж трговачке улице Риволи, саопштила је париска полиција.

Полиција је у четвртак увече саопштила да су се полицајци суочили са новим инцидентима у Марсељу, Лиону, Поу, Тулузу и Лилу.

Видео снимци на друштвеним мрежама показују бројне пожаре широм земље, укључујући и аутобуску станицу у предграђу сјеверно од Париза и трамвај у источном граду Лиону.

Полиција у Марсеју сукобила се синоћ са демонстрантима на улицама тог града.

Како преноси Ројтерс, полиција је у Матрсеју испалила сузавац на демонстранте и евакуисала туристичку област Ле Вје Пор.

Локални тужилац је рекао да је приведен полицајац под формалном истрагом због убиства и да је задржан у притвору.

Јавни тужилац сматра да у том случају законски услови за коришћење оружја нису испуњени, рекао је тужилац на конференцији за новинаре.

У француском граду Кламар, јужно од Париза у региону Ил де Франс, од синоћ па до 3. јула уводи се полицијски час од 21 сат до шест сати ујутру, саопштиле су локалне власти.

Полицијски час има за циљ успостављање реда након немира који су избили раније ове недеље, пошто је полиција убила тинејџера који није зауставио аутомобил, у париском предграђу Нантер, објавиле су власти на Твитеру, преноси Ројтерс.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана