Сукоб полиције и тражилаца азила у Израелу, више од 100 повријеђених

Танјуг
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ - Најмање 114 особа повријеђено је данас у Тел Авиву у сукобима између Еритрејаца који траже азил у Израелу и полиције, саопштила је санитетска служба Израела Црвена Давидова звијезда.

Тражиоци азила из Еритреје протестовали су против владе у Асмари и сукобили се са њеним присталицама и израелском полицијом, након што су демонстрације постале насилне.

Међу повријеђенима је 30 полицајаца, преноси Тајмс ов Исраел.

Осмеро повријеђених је у тешком стању, 13 је задобило повреде умјереног степена, а 93 је лакше повријеђено.

У локалној болници наводе да је најмање 11 људи рањено у пуцњави, наводи Тајнуг.

Најмање три учесника протеста рањена су када је на њих пуцала полиција након што је, како је навела, „осјетлиа да су им животи у опасности“.

Разбијање демонстрација
Израелски полицајци у опреми за разбијање демонстрација и на коњима покушали су да потисну демонстранте, који су пробили барикаде и гађали полицију комадима бетона и каменицама, додаје АП.

Слични протести избили су широм свијета у вријеме када Еритреја обиљежава 30 година независности и организује фестивале у дијаспори у Европи и на сјеверу Африке.

Еритрејци чине већину међу више од 30.000 Африканаца који траже азил у Израелу.

Они тврде да су побјегли од опасности и прогона из земље, за коју АП наводи да је позната као „Сјеверна Кореја Африке“ и у којој је војни рок доживотан у условима налик ропству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана