Судија гласао да се Болсонару забрани обављање јавних функција

Срна
Жаир Болсонаро
Foto: Агенције | Жаир Болсонаро

БРАЗИЛИЈА - Главни судија федералног изборног суда у Бразилу гласао је да се бившем предсједнику Жаиру Болсонару забрани обављање јавних функција до 2030. године због антидемократске злоупотребе власти током прошлогодишњих избора.

Гласање Бенедита Гонкалвеса, главног судије у случају који се води против Болсонара, не представља коначну одлуку, али може да одреди тон изјашњавања осталих судија.

Све су мање шансе да Болсонаро, политичар од каријере који је донедавно био најмоћнији човјек Бразила, опстане у политичком животу.

Овај крајње десно оријентисани лидер изгубио је за длаку изборе у Бразилу од свог љевичарског ривала Луиза Ињасија Луле да Силве, и сада се суочава са институционалним обрачуном због злоупотребе овлаштења.

Болсонаро је оптужен за злоупотребу овлашћења када је позвао амбасадоре прошле године и изнио неосноване тврдње о безбједности бразилског изборног гласачког система, што је један у низу напада за које критичари кажу да су имали за циљ да умање повјерење бирача у гласање.

Гонкалвес је рекао да је Болсонаро крив за злоупотребу положаја и неправилну употребу медија.

- Болсонаро је искористио састанак са амбасадорима да шири сумње и подстиче теорије завјере - рекао је судија током гласања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана