Судар возова у Грчкој, десетине мртвих и повријеђених VIDEO

Танјуг
Судар возова у Грчкој
Foto: Танјуг/АП | Судар возова у Грчкој

АТИНА - Ватрогасна бригада саопштила је да је у судару два воза у Грчкој, у раним јутарњим часовима, погинуло најмање 36 људи, док је 85 повријеђено.

Међуградски путнички воз са неких 350 путника који је из Атине кренуо за Солун је напустио станицу око 19.30 часова по локалном времену и сударио се са теретним возом код  града Лариса. Теретни воз је ишао од Солуна до Ларисе.

До несреће је дошло када је путнички воз изашао из тунела. Удар је изазвао пожар у великом броју путничких вагона, при чему су изгорјели многи путници који су хитно превезени у болнице.

Ватрогасна бригада саопштила је да је добила информацију о несрећи кратко прије поноћи.

Гувернер Тесалије Константинос Агорастос изјавио је да су се возови сударили великом брзином, преноси Ројтерс.

Истакао је да је цијели предњи дио путничког воза разорен и додао су се возови сударили на истом колосијеку, преноси Ројтерс.

-Возови су ишли великом брзином, а машиновође нису знале да им се други воз приближава - рекао је Агоратас.

У току је потрага за преживјелима.

 

 

Ово је најтежа саобраћајна несрећа у Грчкој у посљедњих неколико деценија. , односно од 1972. године, када је 19 људи погинуло када су се два воза директно сударила испред Ларисе.

Застарели жељезнички систем у Грчкој треба да се модернизује, са много возова који путују на једном колосијеку, а системи сигнализације и аутоматске контроле тек треба да буду инсталирани у многим областима.

Грчка је продала жељезничког оператера "TRAINOSE" италијанској компанији "Ferrovie dello Stato Italiane" 2017. године као дио свог међународног програма помоћи, очекујући да ће стотине милиона евра бити уложено у жељезничку инфраструктуру у наредним годинама.

Како се наводи на сајту италијанске компаније, она је главни пружалац желљезничког превоза путника и терета у Грчкој и саобраћа на 342 путничке и комерцијалне руте дневно.

Узрок несреће је и даље нејасан.

 

Καταγγελία επιβάτη του μοιραίου τρένου για Μηχανοδηγό. Τον άκουσε να λέει «πάμε κι όπου βγει». Η Γαλλία αναβάθμισε το σιδηροδρομικό δίκτυο με 7δις, εδώ δώσαμε 15δις κ τα συστήματα παρακολούθησης που έπρεπε να λειτουργούν από το 2020, τα έφαγε ο Μητσοτάκης pic.twitter.com/sdQuyg2bTT

— Πεν Νταλαούρα (@ntalaoura) March 1, 2023

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана