Судан: Настављени сукоби упркос пристанку РСФ на прекид ватре током Бајрама

Танјуг
Судан: Настављени сукоби упркос пристанку РСФ на прекид ватре током Бајрама

КАРТУМ - У Судану су настављени сукоби упркос томе што је паравојна група “Снага за брзо реаговање” (РСФ) пристала на прекид ватре током Рамазанског Бајрама.

Бомбардовање и гранатирање пријављено је у неколико области у Картуму након што је требало да почне прекид ватре у шест сати ујутро.

Суданска војска није коментарисала потенцијално примирје које долази пошто су УН објавиле да је око 20.000 људи побjегло из Судана због сукоба, објавио је данас Гардијан.

РСФ кажу да су пристале на 72-часовно примирје из хуманитарних разлога, упркос извjештајима о настављању насиља након што је на снагу требало да ступи прекид ватре.

Примирје се поклапа са Рамазанским Бајрамом да би се отворили хуманитарни коридори за евакуацију грађана, наводи се у саопштењу РСФ које је издато јутрос.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш и амерички државни секретарjЕнтони Блинкен одвојено су позвали на прекид ватре од најмање три дана да би се обележио Рамазански Бајрам у претежно муслиманској земљи.

Најмање 350 људи је убијено, а на хиљаде је повређено откако су борбе избиле у суботу.

 Сукоб је избио између јединица војске лојалне суданском војном владару Абделу Фатаху ал-Бурхану и РСФ које предводи Мохамед Хамдан Дагал, познат као Хемедти, који је заменик шефа владајућег савета. Њихова борба за власт је онемогућила прелазак на цивилну власт и изазвала страх од дугог грађанског рата.

Бурхан се појавио јутрос на телевизији први пут од почетка непријатељстава да би одржао бајрамско обраћање као и претходних година.

Бурхан није помињао примирје, али је рекао да се нада да ће из сукоба изаћи јединствена војска и јединствен народ.

 Око 20.000 људи побегло је из Јужног Дарфура у Судану у Чад, углавном жене и деца.

У Њали, граду у Јужном Дарфуру, снаге РСФ преузеле су контролу над многим бившим војним базама, а десетине објеката којима управљају међународне хуманитарне организације у региону су опљачкане или спаљене, заједно са владиним канцеларијама

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана