Суд у САД прогласио невиним човека који је грешком провео 38 година у затвору

Танјуг
Суд у САД прогласио невиним човека који је грешком провео 38 година у затвору

ЛОС АНЂЕЛЕС - Амерички суд у Лос Анђелесу данас је прогласио невиним човека, који је у затвору провео више од 38 година због убиства из 1983. које није починио.

Морис Хејстингс је пуштен из затвора прошле године на основу ДНК доказа, чије се тестирање дуго чекало и које је указало на другог осумњиченог, преноси АП.

Суд је у октобру поништио осуђујуćу пресуду Хејстингсу на захтјев тужиоца у Лос Анђелесу и његових адвоката, а затражили су и додатни корак, да се он прогласи невиним за убиство од пре 40 година. 

Суд је данас прогласио Хејстингса „фактички невиним", што значи да да постоје убједљиви докази да није починио злочин, наводи АП.

Окружни тужилац саопштио је да је Хејстингс "преживео ноćну мору " током четири деценије проведене у затвору" и да је био "непоколебљив у одлуци да докаже своју невиност".

Он је саопштио и да одлука суда Хејстингсу отвора пут да тражи могуćу помоć у вези са погрешном пресудом. 

Жртва у овом случају, Роберта Вајдермајер, сексуално је нападнута и убијена једним хицем у главу, а тијело је пронађено у гепеку њеног возила у граду Инглвуду у близини Лос Анђелеса, саопштиле су власти, наводи АП.

Хејстингс је оптужен за убиство у посебним околностима, а тужилаштво је тражило смртну казну, да би га порота прогласила кривим и 1988. године он је осуђен на доживотни затвор без могуćности условног отпуста.

Он је тврдио да је невин од хапшења и тражио 2000. године ДНК тестирање сперме која је пронађена у оралном брису жртве, али је у то вријеме тужилаштво одбило захтјев, да би након његовог новог захтјева 2021. прошлог јуна показало да сперма није његова. 

ДНК узорак је одговарао особи која је осуђена за оружану отмицу и присилни сексулани однос са жртвом која је такође стављена у гепек возила. 

Осумњичени, Кенет Пакнет, умро је у затвору 2020. године, саопштили су тужиоци.

Хејстингс, који је имао 69 година када је изашао из затвора прошлог октобра, саопштио је новинарима да се молио да дочека дан своје слободе.

 „Не стојим пред вама као огорчен човјек, само желим да уживам у свом животу сада када га имам", рекао је Хејстингс, наводи АП.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана