Суд у Њујорку одбио захтјев Трампа да му се одложи суђење

Танјуг
Суд у Њујорку одбио захтјев Трампа да му се одложи суђење

ВАШИНГТОН - Суд у Њујорку одбио је захтјев бившег америчког предсједника Доналда Трампа да му се одложи суђење заказано за 15. април, док Врховни суд САД не размотри тужбу о предсједничком имунитету у вези с одвојеним кривичним случајем.

Трамп је тражио да се помјери датум почетка суђења по оптужбама које га терете за исплату новца порно звијезди да ћути о њиховој наводној вези прије избора 2016. године, све док Врховни суд не одлучи да ли је он заштићен од кривичног гоњења „предсједничким имунитетом” у још једном кривичном предмету који се против њега води, преноси ЦБС њуз.

Врховни суд би 25. априла требало да саслуша аргументе бившег предсједника САД да има имунитет од федералног тужилаштва због покушаја да поништи изборни пораз 2020. године.

Његови адвокати у случају у Њујорку у марту су тражили од судије Хуана Мерчана да одложи суђење док се не заврши процес пред Врховним судом, тврдећи да је то релевантно јер тужиоци намјеравају да изнесу доказе о изјавама које је Трамп дао док је био предсједник од 2017. до 2021. године.

Мерчан је у одлуци у сриједу навео да је Трамп предуго чекао да покрене то питање.

-Оптужени је имао мноштво могућности да поднесе захтјев за предсједнички имунитет много прије 7. марта 2024. - написао је Мерчан.

Трамп, који ће као кандидат Републиканске партије на предсједничким изборима у новембру ићи у дуел с предсједником Џоом Бајденом, изјаснио се да није крив ни по једној од четири кривичне оптужнице с којима се суочава.

У случају у Њујорку, Трамп је оптужен да је сакрио исплату од 130.000 долара порно звијезди Сторми Данијелс непосредно пред побједу на предсједничким изборима 2016. како би је спријечио да јавно говори о свом наводном односу с њим деценију раније. Трамп је негирао аферу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана