Суд у Хагу у петак одлучује о привременим хитним мјерама против Израела

ГС
Суд у Хагу у петак одлучује о привременим хитним мјерама против Израела

Судије Међународног суда правде са сједиштем у Хагу одлучиће у петак да ли ће одобрити хитне мјере против Израела након оптужби Јужне Африке да је израелска војска починила геноцид у Гази.

Највиши суд Уједињених нација издао је саопћење у којем се наводи да ће вијеће од 17 судија изрећи своју пресуду на суду 26. јануара.

Иако се очекује да суд донесе одлуку о могућим хитним мјерама, он неће одлучивати о оптужбама за геноцид те би тај поступак могао потрајати годинама.

Јужна Африка је међу хитним привременим мјерама тражила да Израел обустави војне операције у Гази те да Израел престане убијати Палестинце.

Затражено је и да Израел престане расељавати Палестинце из њихових домова и да им осигура приступ храни, води, здравственој заштити и основној инфраструктури.

Израел је одбацио оптужбе за геноцид као неосноване и рекао да је Јужна Африка дјеловала као изасланик Хамаса, преноси Кликс.

Израел тврди да су мета терористи Хамаса, а не цивили, иако је међу хиљада убијених највише жена и дјеце, а на великом удару су и болнице које служе као склоништа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана