Суд у Хагу издао налог за хапшење Путина: Стигао одговор Москве

Срна
Суд у Хагу издао налог за хапшење Путина: Стигао одговор Москве

ХАГ - Претресно вијеће Међународног кривичног суда у Хагу издало је налог за хапшење предсједника Русије Владимира Путина, саопштено је из Суда.

Суд на својој интернет страници наводи да је налог за Путиново хапшење издат на основу оптужби за наводне ратне злочине у Украјини.

У саопштењу се Путин оптужује да је одговоран и за наводно противзаконито депортовање дјеце из дијелова Украјине у Русију у периоду најкасније од 24. фебруара прошле године.

Суд је издао и налог за хапшење Марије Лавове Белове, комесара за људска права у Кабинету предсједника Руске Федерације, коју претресно вијеће такође сматра одговорном за наводно депортовање дјеце из Украјине у Русију.

Налози су издати на захтјев које је тужилаштво предало 22. фебруара.

Песков: Русија не признаје надлежност Међународног кривичног суда

 Русија не признаје јурисдикцију Међународног кривичног суда (МКС), након што је то тело издало налог за хапшење председника те земље Владимира Путина, саопштио је данас Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да Русија сматра одлуке тог суда ''ништавним и неважећим'', као и да су питања која суд поставља ''нечувена и неприхватљива''.

Упитан да ли се Путин сада плаши путовања у земље које признају надлежност МКС, Песков је рекао да ''нема шта да дода на ту тему''.

Борељ: Издавање налога за хапшење Путина важна одлука за међународну правду

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је данас да је издавање налога за хапшење руског предсједника Владимира Путина важна одлука за међународну правду, пренио је Ројтерс.

"Ово је важна одлука за међународну правду и за народ Украјине", рекао је он.

Борељ је рекао да је тај потез само почетак процеса одговорности Русије за злочине и зверства у Украјини.

Кулеба о одлуци МКС: Точкови правде се окрећу

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да се "точкови правде окрећу", поводом одлуке Међународног кривичног суда (МКС) да се изда налог за хапшење руског предсједника Путина, оптуживши га да је одговоран за ратне злочине почињене у Украјини.

"Аплауз за МКС", навео је Кулеба на Твитеру, пренио је Гардијан. Међународни кривични суд такође биће надлежан за крађу деце и остале међународне злочине.

Савјетник украјинског председника Михаило Подољак рекао је да се "свијет промјенио" након што је МКС издао потерницу за "незакониту депортацију" украјинске дјеце.

"Одлука МКС је почетак руског краја у овој форми на свјетској сцени. Само чекајте", навео је Подољак на Твитеру.

Захарова: Одлука Суда у Хагу нема никакво значење за Москву

Одлука Међународног кривичног суда у Хагу да изда налог за хапшење предсједника Руске Федерације Владимира Путина нема апсолутно никакво значење, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је напоменула да одлуке тог Суда немају никакво значење за Русију са правног становишта.

"Русија није чланица Римског статута и према томе нема никакву одговорност према Међународном кривичном суду", навела је Захарова на свом "Телеграм" каналу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана