Суд: Литванија прекршила европске законе и омогућила нехумано поступање CIA

Танјуг
Суд: Литванија прекршила европске законе и омогућила нехумано поступање CIA

СТРАЗБУР - Литванија је прекршила европске законе о људским правима дозвољавајући америчкој Централној обавjештајној агенцији (CIA) да наводног осумњиченог за напад у Њујорку 11. септембар подвргне "нечовјечном поступању" у тајном центру за испитивање у тој балтичкој земљи, пресудио је Европски суд за људска права (ECHR).

У одлуци суда наводи се да је Мустафа Ахмед Адам ал-Хавсави изнио више притужби на мучење, злостављање и непризнато притварање у периоду 2005-2006, када је држан у тајном објекту у Литванији којим је управљала CIA.

Хавсави се сада налази у притвору у заливу Гвантанамо под сумњом да је био финансијски менаџер Ал Каиде, наводи лондонски "Гардијан".

Док је држан у Литванији, Хавсави је прошао кроз изузетно оштар режим притвора, укључујући самицу, континуирану употребу окова за ноге и излагање буци и свјетлости.

-Кумулативни ефекти таквог притворског режима били су нехумано поступање у смислу (Европске) конвенције (о људским правима), што су власти Литваније омогућиле сарадњом са CIA - наводи се у саопштењу ECHR.

Замољена за коментар, амбасада Литваније у Вашингтону је указала на чланак "Балтик њуз сервиса" у коме се цитира министарство правде у Вилњусу да ће Литванија испоштовати одлуку суда да Хавсавију додијели 100.000 евра надокнаде.

Судско веће је једногласно закључило да је дошло до кршења забране нељудског или понижавајућег поступања или истраге, зато што Литванија није ефикасно истражила Хавсавијеве наводе, и због "њеног саучесништва у CIA тајном програму за притворенике".

Вијеће је, такође, сматрало да је било кршења чланова који се односе на право на правично суђење и живот, као и на укидање смртне казне, како се наводи у саопштењу за јавност, јер је Литванија помогла пребацивање Хавсавија "са своје територије упркос стварном ризику да би се могао суочити са флагрантним ускраћивањем правде и смртном казном".

У саопштењу се наводи да је судско вијеће сматрало да је било кршења права на слободу и безбједност, права на поштовање приватног живота и права на ефикасан правни лијек.

Суд је рекао да је добио кључне информације из извјештаја америчког Сената из 2014. у којем се наводи да је CIA испитивање осумњичених за тероризам Ал Каиде у тајним затворима било бруталније него што је речено креаторима политике и да је у неким случајевима представљало мучење које није успјело да генерише ефикасне обавештајне податке. Портпарол CIA је рекао: "Иако не коментаришем конкретан случај, примијетио бих да је CIA програм притвора и испитивања окончан 2009."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана