Ступио на снагу Орбанов указ о заштити од поплава: Ово је најтежа фаза

Танјуг
Ступио на снагу Орбанов указ о заштити од поплава: Ово је најтежа фаза

БУДИМПЕШТА - Указ мађарског премијера Виктора Орбана о заштити од поплава, према којем су наложене координисане мјере заштите за целу територију Мађарске ступио је на снагу, а Орбан је данас изјавио да је у току најтежа фаза заштите, за коју се очекује да ће трајати до следећег четвртка.

Врх поплавног таласа захватио је Мађарску у уторак увече, рекао је Орбан јутрос новинарима, додавши да ће надлежне службе, војска, Министарство унутрашњих послова и волонтери радити на заштити области угрожених поплавним таласом из западних делова земље, преноси МТИ.

"Ово је најтежи период. Трајаће око недељу дана или осам дана почев од данас", рекао је он. Према његовим речима, до сада је евакуисано 4.392 људи, а најугроженије области тренутно су Пилишмарот, неки дјелови аутопута 11 на северозападу земље и острво Маргарет, као и метро станица Баћањи сквер у Будимпешти, где стручњаци за управљање водним ресурсима раде на скретању тока воде.

Орбан је изразио наду да та станица метроа неће морати да буде затворена. Према указу који је он потписао, а у уторак вече ступио на снагу, активностима у области одбране координише министар надлежан за одбрану од катастрофа, односно министар унутрашњих послова Шандор Пинтер, преноси данас мађарски портал Индекс.

Владин указ се односи на "одређивање координисаних одбрамбених активности и увођење одређених мера у њеном оквиру" .

Указом који је Орбан потписао наложена је координисана заштитна активност за целокупну територију Мађарске у циљу координације задатака заштите одбрамбено-безбедносних организација и органа државне управе због великих и дуготрајних поплава на рекама Мађарске.

Према одлуци, рад начелника одељења подржава оперативни штаб, који дјелује на основу координационог тела за превенцију катастрофа и испуњава његове задатке. Указ је ступио на снагу у уторак увече у 22 сата, а престаће да важи 24. септембра.

Мађарска се бори са поплавама након што је циклон Борис изазвао обилне падавине на подручју централне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана