Ступиле на снагу граничне контроле намирница увезених из ЕУ у Велику Британију

Танјуг
Ступиле на снагу граничне контроле намирница увезених из ЕУ у Велику Британију

ЛОНДОН  - Нове граничне контроле у Великој Британији за неке од увозних намирница из Европске уније ступиле су на снагу, први пут од Брегзита, што би, због повећаног обима бирократије за предузећа могло да доведе до пораста цијена.

Месо, јаја, риба и млијечни производи спадају у свеже производе за које ће одсада бити потребни извозни здравствени дертификати и други папири прије уласка у Уједињено Краљевство, пренио је CNN.

Према процјенама британске владе, провјере, укључујући физичке инспекције, од априла ће коштати британска предузећа око 330 милиона фунти (око 387 милиона евра) годишње.

То би могло да повећа инфлацију за око 0,2 процентна поена током три године, иако неки стручњаци из индустрије упозоравају на већи утицај.

Нове контроле представљају прво суочавање произвођача хране из у ЕУ са проблемима граничне бирократије откако је Британија изашла из огромног тржишта и царинске уније тог блока у јануару 2021.

Земља је напустила ЕУ годину дана раније, у јануару 2020, након одлуке на референдуму из 2016. године.

Британски произвођачи хране, који извозе у ЕУ, подвргнути су потпуним граничним контролама већ три године, али је британска влада пет пута одложила увођење контрола хране која је долазила с друге стране због страха да би додатне контроле могле пореметити виталне залихе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана