Путовања све опаснија по мигранте

Танјуг
Путовања све опаснија по мигранте

ЖЕНЕВА - Све више миграната и избjеглица креће на опасна путовања из Африке ка јужним обалама Средоземног мора, а на том путу суочавају се са растућим ризиком од киднаповања и крађе органа, показује најновија студија УН.

Сматра се да је други пут који води преко Сахаре на север двоструко смртоноснији од руте преко Медитерана гдје се, међутим, ове године већ утопило више од 800 људи, показују подаци из студије, преноси Ројтерс.

Винсент Кошетел, специјални изасланик за западни и централни Медитеран при агенцији УН за избеглице (УНХЦР), која је коаутор извјештаја на основу разговора са више од 30.000 миграната спроведених између 2020. и 2023, изјавио је да сведочења показују да су живи, мртви и болесни мигрант бивали напуштени у пустињи.

Кошетел је позвао да се организује више служби заштите и тражења, као и већи број спасилачких мисија. У студији, чији је коаутор Међународна организација за миграције, наводи се да сада више људи креће у миграције него што је то показивао последњи извештај прије четири године.

Цитирајући податке УНХЦР-а у Тунису, наводи се да је регистрован пораст долазака миграната за више од 200 одсто у 2023. у односу на 2020. годину.

Као покретачки фактор миграција наводе се локални сукоби у дијеловима сушног појаса Сахела и грађански рат у Судану, као и климатске промене.

Скоро један од пет миграната (18 одсто) је рекао да се плаши киднаповања, а све већи број страхује од сексуалног насиља (15 процената), показало је истраживање.

Кошетел је такође навео да су стотине миграната постали жртве трговаца органима.

“У већини случајева људи су дрогирани, орган се уклања без њиховог пристанка”, казао је он.

Мигранти су као одговорне за то означили криминалне банде, али и припаднике полиције и граничара у појединим земљама.

"Много тога се дешава у ситуацији скоро потпуне некажњивости“, рекао је Брам Фроувс, један од коаутора студије, који је затражио више одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана