Студенти протестују због легализације приватних универзитета

Танјуг
Студенти протестују због легализације приватних универзитета

СОЛУН - Десетак људи ухапшено је данас када је полиција у месту Комотини на сЈеверу Грчке растерала студенте на правном факултету, који су протествовали против владиних планова да легализује приватне универзитете.

У саопштењу полиције наводи се да је акција уследила након захтјева за помоћ од универзитетских власти у граду Комотини, јер су демонстранти, који су окупирали правни факултет спречили око 400 студената да уђу у зграду, гдје је данас требало да полажу испите, а исто важи и за универзитетско особље, преноси АП.

Љевичарске групе организовале су протесте у Комотинију и Солуну против полицијске операције. Влада Нове демократије десног центра жели да легализује приватне универзитете у предлогу закона који овог мјесеца треба да се нађе пред парламентом, а како се тврди реформа би спријечила квалификоване људе да студирају у иностранству и учинила високо образовање релевантнијим за тржиште рада, истиче британска агенција.

Љевичарске групе и студенти широм Грчке организовали су низ блокаде зграда, спречавајуЋи предавања и испите, као и протесте против реформи, од којих су неки прерасли у насиље. Нове демонстрације планиране су за четвртак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана