Стручњаци очекују цунами у Медитерану

СРНА
Стручњаци очекују цунами у Медитерану

ПАРИЗ - Само седам цунамија погодило је Шпанију од 365. године нове ере, али стручњаци упозоравају да ће се велики цунами десити у наредних 30 година.

Међудржавна океанографска комисија Унеска /МОК/ упозорава са сигурношћу од 100 одсто да ће цунами висине преко једног метра погодити Медитеран у наредних 30 година.

Шпански лист "Разон" извјештава да је опасна зона расјед Авероес испод Алборанског мора - отприлике на пола пута између обале Малаге и сјеверне Африке.

Земљотрес би овдје могао да изазове таласе висине шест метара, који би до Шпаније стигли за само 21 минут. У најбољем случају, становници на обали би имали само 35 минута да побјегну у унутрашњост, пренио је "Јуроњуз".

У Средоземљу и околним морима од почетка 20. вијека десило се око 100 цунамија, што је око 10 одсто од укупног броја цунамија у свијету у овом периоду.

Цунамији у сјевероисточном Атлантику су рјеђи, иако је земљотрес магнитуде 8,5 степени Рихтерове скале 1755. године изазвао цунами који је уништио већи дио Лисабона, Кадиз у Шпанији, дијелове Марока и стигао до југозападног Корнвола у Великој Британији и Ирској.

"Не очекујемо таласе од 20 метара, као у Јапану, Чилеу или Суматри, већ од једног до два метра", рекла је Елен Ебер, национални координатор француског центра за цунамије.

Она је додала да "оно што је изузетно опасно није само висина цунамија, већ и токови воде и поплаве, које могу да проузрокују штету на плажама, у лукама и улицама". /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана