Стручњаци: Коцкање представља глобални ризик по јавно здравље, већи него раније

Танјуг
Стручњаци: Коцкање представља глобални ризик по јавно здравље, већи него раније

ЛОНДОН - Коцкање представља све већи глобални ризик по јавно здравље, а његова брза експанзија путем мобилних телефона и интернета наноси много већу штету него што је то раније био случај, подаци су Извештаја из Ланцетове комисије за јавно здравље о коцкању.

Ова комисија која се састоји од водећих стручњака из области коцкања и јавног здравља закључила је да су потребне много јаче регулативе како би се ублажио утицај комерцијалног коцкања на здравље и добробит људи, објавио је Гардијан.

Извештај открива да око 450 милиона људи има барем један облик проблематичног понашања који је повезан с коцкањем, а од тог броја, најмање 80 милиона људи је развило зависност.

Сложен маркетинг и лако доступни интернет садржаји омогућавају индустрији коцкања да допре до много више људи него што је то раније био случај, укључујући адолесценте и млађу децу која су изложена рекламама на начине који нису постојали пре дигиталне револуције.

„Већина људи замишља традиционални казино или куповину тикета када помисле на коцкање. Не размишљају о великим компанијама које користе разне технике да привуку људе да чешће учествују у активностима које могу да имају озбиљне здравствене ризике. Свако ко има мобилни телефон сада има приступ коцкарници, и то 24 часа дневно. Сложен маркетинг и технологија олакшавају почетак, али отежавају престанак коцкања“, професорка и чланица комисије Хедер Вардл.

Комисија је такође указала на потребу за заштитом деце од штетних последица коцкања, наглашавајући да рана изложеност повећава ризик од развоја зависности од коцкања касније у животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана