„Строга казна“: Кина започела војне вјежбе око Тајвана

ГС
„Строга казна“: Кина започела војне вјежбе око Тајвана

ПЕКИНГ - Кина је започела дводневне војне вјежбе око Тајвана као "строгу казну" за "сепаратистичка дјела" управе острва које Пекинг сматра кинеском територијом.

Би-би-си наводи да су вјежбе почеле три дана након инаугурације тајванског предсједника Вилијама Лаја, којег су кинеске власти означиле као "проблематичну особу".

Министарство одбране у Тајпеју је најновије вјежбе оцијенила као "ирационалну провокацију".

Британски медијски сервис подсјећа да је Кина већ у више наврата у протеклих годину вјежбала опкољавање Тајвана борбеним авионима и бојним бродовима.

Међутим, ови маневри се по много чему разликују од ранијих.

Би-би-си наглашава да Кина по први пут симулира општи напад на острву, умјесто само вјежбања увођења економске блокаде као 2022.

Такође, по први пут су као мете вјежби означена мала тајванска острва која су близу обала континенталне Кине.

На мапи коју је објавила Кинеска народноослободилачка војска црвеном бојом су означена острвца Донгјин, Мацу, Вућију и Кинмен.

Поред тога, војни аналитичари примјећују да Кина по први пут није унапријед најавила извођење вјежби, већ је потврдила да се оне одржавају тек када су маневри почели.

Подсјећа се да су кинеске војне вјежбе око Тајвана из 2022. биле унапријед најављене из Пекинга.

Војни аналитичари такође указују и на то да су кинеске власти најновије вјежбе означиле као 2024 А, што указује да би ови маневри могли да буду само први у низу током ове године, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана