Стразбур: Затвори у Италији пренатрпани и пуни насиља

Танјуг
Стразбур: Затвори у Италији пренатрпани и пуни насиља

РИМ - Комитет Савјета Европе против мучења (ЦПТ) објавио је данас извјештај о својој периодичној посјети Италији 2022. у коме је навео да су затвори у тој земљи пренатрпани, да у њима има пуно насиља и затражио посебне мјере за жене и трансродне особе.

Извјештај је направљен на основу обиласка делегације ЦПТ четири затвора у Италији у марту и априлу 2022. године, преноси Анса.

Како је установљено, главни проблем представља пренатрпаност затвора, односно установљено је да су радили са 114 одсто свог званичног капацитета, који износи 50.863 места.

Наводи се да рјешавање питања пренасељености захтјева ширу кохерентну стратегију, која покрива и пријем у затвор и пуштање из затвора, како би се осигурало да је затвор заиста крајња мјера. 

Такође ЦПТ је добио бројне извештаје о насиљу и застрашивању међу затвореницима у посјећеним затворима, због чега је у извјештају навео да италијанске власти треба да успоставе свеобухватну стратегију за спречавање таквог насиља и застрашивања кроз, између осталог, промоцију стварног динамичног безбједносног приступа.

Примљено је и неколико навода о злостављању затвореника од стране особља због чега је ЦПТ дао препоруку италијанским властима да обезбједе побољшану обуку за особље о коришћењу безбједних метода контроле и спутавања, посебно за затворенике са тенденцијом самоповређивања и са менталним поремећајем.  

Што се тиче жена у затвору, препоручено је да италијанске власти треба да предузму активне кораке да развију родно специфичан приступ, тачније да побољшају материјалне услове у посеćеним затворима, а такође постоји потреба да се развије и јасна политика за понашање према трансродним особама у затвору.

ЦПТ је открио да су трансродне жене које је срео у затвору често биле смјештене на мушким крилима где нису биле задовољене њихове специфичне потребе.
    


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана