Стравична експлозија: Троје мртвих у Италији

GS
Foto: Printscreen

Троје људи је погинуло у експлозији у компанији која прикупља војну опрему ради демилитаризације "Сабино есплоденти" у италијанском граду Касалбордино.

То је други случај фаталне несреће у тој фабрици у последње три године.

Како преноси Анса, троје људи такође је погинуло у несрећи 2020. године.

На веб-страници компаније Сабино есплоденти наводи се да је реч о компанији која прикупља војну опрему "у циљу демилитаризације, санације контаминираних локација и одглагању производа који садрже експлозив".

Како се наводи у саопштењу компаније која се огласила поводом експлозије, у овом тренутку, узрок који је довео до губитка три радника остаје неразјашњен.

"Били су обучени стручњаци"

"Они су били обучени стручњаци и знали су који су ризици повезани са обављањем њихових дужности. Несрећа се, нажалост, догодила током фазе обраде муниције, спроведене у име Агенције за одбрамбену индустрију и поред најстрожих мера предострожности предвиђених Законом о спречавању несрећа. Компанија ће у оквиру својих надлежности бринути о свим потребама породица настрадалих", наводи се.Градоначелник Филипо Паолини потписао је уредбу којом се, у знак жалости отказују традиционални догађаји којима се обележава почетак последње тријаде септембарских празника, који ће бити одложени за 24 сата.

"С обзиром на веома озбиљну несрећу која се догодила, Општинска управа је у договору са Одбором за свечаности, уз поштовање људи који су изгубили животе и њихових породица, одлучила да обустави музички програм заказан за вечерас и ватромет заказан за 4 сата ујутро. Сви смо уз породице преминулих у овом трагичном и болном тренутку", рекао је градоначелник.

У прошлости фатална несрећа у истој компанији

Како се наводи, компанија ''Сабино Есплоденти'' поново је у центру збивања. Наиме, 21. децембра 2020. године животе су изгубила још три радника из исте компаије док су радили у просторији у којој је била статична пећ, систем који се користи за сагоревање лансирног барута, расветних уређаја, димних бомби и експлозива.Претходно рочиште у вези са несрећом која се догодила 2020. године у овој компанији одржаће се сутра пред судијом за претходно саслушање. У поступку је десет окривљених Конкретно, тужилаштво је оптужило највише руководство компаније за кршење низа правила ради превенције незгода на раду.

Пре три године несрећа се догодила у раним поподневним сатима приликом одлагања разних материјала, односно запаљиве смеше барута, црног барута, сигналних ракета, дрвета импрегнисаног ТНТ-ом, наутичке опреме, у просторији статичне пећи, где су радиле три жртве, које су погинуле у експлозији.

Фабрика је била затворена седам месеци, а поново је почела са радом у јулу 2021. године.

На веб страници компаније наводи седа је реч о о компанији која прикупља војну опрему ''у циљу демилитаризације, санацији контаминираних локација и одлагању производа који садрже експлозив''

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана