Стравичан злочин у Турској: Доктори убијали новорођенчад због профита

ГС
Стравичан злочин у Турској: Доктори убијали новорођенчад због профита

АНКАРА - Застрашујући детаљи скандала с "бандом новорођенчади" у Турској потресли су нацију.

Појединци, укључујући докторе, медицинске сестре и болничко особље, манипулисали су трансферима новорођенчади у приватне болнице ради финансијске добити. Најмање 12 беба изгубило је живот, пише "Туркије Тудеј".

Према Канцеларији главног јавног тужиоца Бакиркоја, 47 особа, укључујући 22 које су тренутно у притвору, оптужено је за формирање организоване криминалне групе која је манипулисала пребацивањем критично болесне новорођенчади у приватне болнице, често их шаљући у установе без одговарајуће опреме.

Те су болнице надувале рачуне Установи за социјално осигурање и непотребно продужиле боравак новорођенчади како би повећале профит. Неријетко су доктори тражили и чланове породице да додатно доплаћују љекарске услуге.

У оптужници се директно наводи да је мотив групе била финансијска корист, а не добробит беба. Оптужница на 494 странице сматра 21 особу одговорном за смрт дојенчади и наводи да је истрага започела за вријеме мандата бившег министра здравства Фахретина Коче.

Оптужница такође открива да су осумњичени сарађивали с Хитном службом како би дојенчад слали на неонатална одјељења договорених приватних болница, чиме су им омогућили неоправдану зараду и придонијели смрти неке дојенчади. Канцеларија главног јавног тужиоца Бакиркоја завршио је оптужницу у четвртак, 17. октобра.

Вјерује се да је вођа криминалне групе др Фират Сари, који је наводно управљао операцијама у укљученим болницама. Др Илкер Гонен и возач хитне помоћи Гијасетин Мерт Оздемир координисали су овим стравичним криминалним акцијама.

Многа новорођенчад су умрла због неправилне његе или инфекција заражених у неприкладним медицинским установама. У једном трагичном случају, медицинска сестра која се представљала као докторица и лијечила је новорођенче, што је резултирало смртним исходом.

"Држали су моју кћерку на интензивној њези дуже него што је било потребно, додатно су нам наплатили, а онда је умрла. Стало им је само до новца", испричао је један отац.

Телефонски разговори између чланова турске банде откривају њихову бешћутну небригу за људски живот. На једном снимку медицинска сестра каже:

"Идемо данас по новац; забавићемо се вечерас", говори сестра.

Сари и Гонен пријети 582 године затвора ако буду осуђени за "намјерно убиство из немара" и "организовану превару". Оптужница позива на трајно затварање укључених болница, уз одузимање цјелокупне имовине, пише "Нет".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана