Странка Јулије Тимошенко неће подржати закон о мобилизацији

Танјуг
Странка Јулије Тимошенко неће подржати закон о мобилизацији

КИЈЕВ - Странка „Баткившчина” неће гласати за предложени закон о мобилизацији у садашњем облику, изјавила је предсједница те опозиционе партије и бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко.

Према њеном мишљењу, мобилизација током рата је неизбјежна, али мора бити спроведена праведно и потребно је технолошки ојачати Оружане снаге Украјине, а за постизање овог циља предложила је развој јаке војно-индустријске производње у земљи.

„Потребан нам је закон о свеобухватном развоју техничких и научних иновација за сопствени развој и производњу оружја. За то нам је потребна финансијска подршка државе. Морамо дјеловати јасно рационално, стратешки и побједнички, да не уђемо у ћорсокак“, објавила је Тимошенко на Фејсбуку.

Она је у видео поруци предложила обуставу плаћања свих спољних и унутрашњих дугова Украјине 2024. године, као и укидање повећања плата државним службеницима.

Тимошенко је предложила да се ослобођених 16 милијарди евра искористи за стварање моћног домаћег војно-индустријског комплекса.

Предложеним законом о мобилизацији предвиђене су пооштрене мјере за избјегавање регрутације.

Приједлог закона садржи одредбу по којој ће сви војни обвезници морати да се пријаве или ажурирају своје податке у року од 20 дана након продужења рока за мобилизацију, наредно продужење се очекује 14. фебруара, а за кршење ове одредбе прописана је блокада рачуна, ограничења у коришћењу возила, забрана продаје некретнина и друге мјере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана