Странка Фидес поставила билборде на којима је Фон дер Лајен са Сорошевим сином

Танјуг
Foto: Агенције

БУДИМПЕШТА- Владајућа мађарска странка Фидес поставила је билборде у Будимпешти на којима је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен приказна заједно са сином финансијера Џорџа Сороша, Алексом Сорошем који је рођен у Мађарској и вишегодишња је мета напада странке мађарског премијера Виктора Орбана.

Билборди су постављени преко ноћи у оквиру кампање за европске парламентарне изборе сљедећег јуна.

То је први пут да се фон дер Лајен нашла на мети Фидеса, иако је њен претходник Жан Клод Јункер већ био на удару владајуће мађарске странке што је изазвало огорчење у Бриселу, наводи Ројтерс.

Сорош је Јевреј и неки критичари га виде као централну фигуру за антисемитистичке нападе Фидеса што из Орбанове странке одлучно поричу.

Слоган на билбордима на којима су Урсула фон дер Лајен и Алекс Сорош гласи "Немојмо да плешемо уз њихове мелодије".

Због сличних билборда које је Фидес поставио али са претходником фон дер Лајенове Жан-Клодом Јункером и Џорџом Сорошем, званична Будимпешта се 2019. године нашла на удару оштрих критика из Брисела.

Након што је главна европска парламентарна група десног центра ЕПП запријетила избацивањем Фидеса због билборда са Јункером и Сорошем, странка премијера Орбана је одлучила да их склони, међутим само две године касније Фидес је иступио из ЕПП.

Орбан, чија влада покушава да деблокира милијарде евра из фондова ЕУ које је Брисел суспендовао због политике партије Фидес, изјавио је у суботу да Мађарска "мора рећи не актуелном европском моделу изграђеном у Бриселу".

Очекује се да ће Мађарска бити у фокусу сљедећег самита ЕУ средином децембра и то као чланица ЕУ која је највише наклоњена Русији и скептична је према плановима да се Украјини понуди пут за придруживање европском блоку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана