Штрајкују радници у стотинама „Старбакс“ кафеа

Танјуг
Штрајкују радници у стотинама „Старбакс“ кафеа

ВАШИНГТОН - Радници у стотинама кафеа „Старбакс“ у САД јуче су напустили радна мјеста у знак протеста у којем захтијевају запошљавање већег броја радника и боље распореде посла, саопштио је данас синдикат ''Уједињени радници''.

Штрајк је организован на дан када компанија „Старбакс“ организује ''Дан црвене чаше'', када се муштеријама дијеле бесплатне црвене чаше са празничним украсима, што обично привлачи велики број муштерија, па је тако прошле године на тај дан промет компаније скочио за 94 одсто у односу на претходну годину, наводи Глас Америке.

С друге стране, компанија је саопштила да су све њене радње у САД отворене и да ''неколико десетина продавница са неким партнерима штрајкује, али је више од половине отворено и служи муштерије".

Синдикат заступа права више од 9.000 радника „Старбакса“ у око 360 радњи у САД, а у понедјељак је саопштио да је данашњи штрајк један од ''најтежих'' дана, пошто ''недовољни број радника'' треба да услужи много муштерија, и да их малтретирају незадовољне муштерије које дуго чекају да им се послужи кафа.

„Старбак“с има готово 10.000 радњи у САД и тврди да синдикат заступа мање од три одсто запослених, додајући да синдикат није учествовао у преговорима више од четири мјесеца.

Радници „Старбакса“ штрајковали су и прошле године на исти дан, у знак протеста због отпуштања, затварања радњи и других потеза са које су наводили да представљају ''освету'' компаније због тога што су се запослени придружили синдикату.

„Старбакс“ је раније овог мјесеца најавио да ће наредне године повећати сатницу за раднике за најмање 3 одсто, што су запослени критиковали и навели да је профит компаније у четвртом кварталу повећан за 11 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана