Штрајк радника у Венецуели због малих плата, минималац тренутно 6 долара

Танјуг
Foto: Твитер

КАРАКАС - Стотине радника јавног сектора, укључујући наставнике, медицинске сестре и пензионисане полицајце, изашло је данас на улице градова широм Венецуеле како би захтијевали боље плате и пензије у тренутку када се влада предсједника Николаса Мадура суочава са растуćом инфлацијом.

Радници у образовном и здравственом сектору Венецуеле одржали су ове године три мирна протеста у десетак градова тражеćи више новца, преноси Ројтерс.

Минимална плата у Венецуели од 130 боливара мјесечно, што је око 6 долара, посљедњи пут је коригована у марту 2022, када је међугодишња инфлација завршила на 305 одсто, према подацима невладиних група које прате економске показатеље у недостатку званичних података.

Влада је раније саопштила да су америчке санкције онемогуćиле контролу раста потрошачких цијена.

"Глад не познаје страх, када глад стигне страх нестаје", рекла је учитељица Ненси Ернандез (60) током марша у Баркисимету, мислеćи на потенцијалне сукобе са полицијом. Грађани су истакли да је минималац премали да би преживјели.

У Маракаибу, главном граду некада моćне нафтом богате државе Зулија у сјеверозападној Венецуели, демонстранти су марширали до канцеларије гувернера.

"Оно што доживљавамо је више од злостављања. Умиремо од глади", рекао је резервиста полицајац из Зулије Густаво Гонзалес (60), преноси Танјуг.

Пензионер који је некада радио на изградњи аеродрома Хумберто Монтијел каже да је приморан да чисти терасе и скупља смеће, јер је његова пензија недовољна да преживи мјесец.

У Валенсији, граду у централној Венецуели, генерални секретар Удружења запослених Универзитета Карабобо Хосе Франсиско Хименез рекао је да су се он и његове колеге окупили како би затражили достојанствену плату.

"Са (мјесечном) платом од само 10 долара немогуће је да породица од четири или пет људи преживи", рекао је Хименез.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана