Страхује се да је више од 5.000 људи погинуло у поплави у Либији

Танјуг, Агенције
Страхује се да је више од 5.000 људи погинуло у поплави у Либији

ТРИПОЛИ - Претпоставља се да је више од 5.000 људи погинуло, а 10.000 нестало након што су обилне кише на јсевероистоку Либије довеле до урушавања двије бране, због чега је још воде стигло у већ поплављена подручја.

Вјерује се да је настрадало најмање 5.300 људи, саопштило је у уторак Министарство унутрашњих послова источне либијске владе, јавила је либијска државна агенција ЛАНА.

Од настрадалих људи, најмање 145 су Египћани, саопштили су званичници у сјевероисточном граду Тобруку у Либији, пренео је Си-Ен-Ен.

У источном граду Дерна, који је доживио најгоре разарања, чак 6.000 људи се и даље води као нестало, рекао је Осман Абдулџалил, министар здравља у источној либијској влади, за либијску телевизију Алмасар.

Он је ситуацију назвао катастрофалном, када је у понедјељак обишао град.

Вјерује се да је вода однијела читаве квартове у граду, навеле су власти.

Директор болнице Вахда у Дерни Мохамад ал Кабиси рекао је раније у уторак да број настрадалих у катастрофалним поплавама износи 2.200.

Он је рекао за Ројтерс да је 1.700 људи настрадало у једном округу града, а да је у другом округу погинуло 500 особа.

Званичници Црвеног крста и Црвеног полумјесеца саопштили су у уторак да је број несталих достигао 10.000, пренио је АП.

Званичница Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца у Либији Тамер Рамадан рекла је да је број погинулих у поплавама у Либији огроман и "могао би да се мјери у хиљадама".

Олуја "Данијел" погодила је у недјељу источну Либију, доносећи обилне падавине и изазивајући поплаве.

Тијела жртава, која су пронађена након разорне поплаве која је збрисала дијелове лучког града Дерна у источној Либији, покопана су у масовне гробнице.

Механички копач је радио на гробљу гдје су жртве умотане у вреће за заједно покопане.

Мухамад Камати, волонтер у Дерни, рекао је да спасиоци још увијек трагају за жртвама.

- Позивамо све младе Либијце, све који имају диплому или било какву медицинску обуку да нам дођу и помогну. Недостаје нам медицинских сестара, потребна нам је помоћ - рекао је он новинској агенцији Ројтерс.

Почела је пристизати одређена помоћ, укључујући и ону из Египта, али спасилачке напоре отежала је лоша политичка ситуација у Либији - земља је подијељена између двије ривалске владе.

САД, Њемачка, Иран, Италија, Катар и Турска су међу земљама које су рекле да су послале или су спремне послати помоћ.

Стручњаци за водоинжењеринг рекли су за BBC да је вјероватно да је прва пукла брана удаљена око 12 километара од Дерне, због чега је вода клизила низ долину и савладала другу брану која се налазила ближе граду.

Видео снимак снимљен по мраку у недјељу приказује ријеку поплавне воде која буја кроз Дерну, граду од око 100.000 људи, а аутомобили беспомоћно покушавају савладати струју.

Дневно свјетло открило је разрушене четврти с улицама прекривеним блатом и рушевинама, препуним преврнутим возилима.

Постоје мучне приче о људима који су одведени у море, док су се други држали кровова да би преживјели, а за бујицу кажу да је изгледала као цунами.

Градови Соусса, Ал-Марј и Мисрата такође су погођени недјељним невременом.

Либија је у политичком хаосу откако је дугогодишњи владар пуковник Муамер Гадафи збачен и убијен 2011. године – оставивши нафтом богату нацију ефективно подијељену с привременом, међународно признатом владом која дјелује из главног града Триполија и још једне на истоку.

Ипак, влада у Триполију послала је авион са 14 тона медицинског материјала, врећама за тијела и више од 80 љекара и болничара.

Дерна, око 250 км источно од Бенгазија дуж обале, окружена је оближњим брдима плодне регије Џабал Акдар.

Град је некада био мјесто гдје су милитанти из групе Исламска држава изградили ћелије у Либији, након Гадафијевог пада. Неколико година касније их је протјерала Либијска национална армија, снаге лојалне генералу Калифи Хафтару који је савезник источне администрације.

Генерал је рекао да источни званичници тренутно процјењују штету узроковану поплавама како би се путеви могли реконструирати и вратити струја како би се помогло спасилачким напорима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана