Штрахе: Запад не жели мир у Украјини

Срна
Штрахе: Запад не жели мир у Украјини

ДРЕЗДЕН - Бивши аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјавио је да западни и, између осталог, њемачки политичари годинама ћуте када је ријеч о процесима који се дешавају у Украјини и нису заинтересовани да ријеше актуелни конфликт.

Штрахе је навео да је 2014. године током пуча у Украјини недемократским методама и са примјеном насиља свргнута тадашња легитимно изабрана власт, након чега је избио конфликт на истоку Украјине који је потом коштао хиљаде живота.

“Гдје су тада били њемачки и европски политичари који су жељели мир? Зашто нису тада рекли жстопж? Ћутали су. Ћутали су и онда кад су забрањивали руски језик”, рекао је Штрахе.

Штрахе је конфликт у Украјини назвао “посредничким ратом”, те је додао да је признање бившег њемачког канцелара Ангеле Меркел о неозбиљности Минских споразума потврдило чињеницу да је Запад одуговлачио како би додатно наоружао Украјину.

“И гдје је сада тај интернационални мировни покрет? Гдје су сада зелени, социјалдемократе који су некада постојали? Данас су то најстрашнији јастребови”, рекао је Штрахе.

Штрахе је овај говор одржао у Дрездену пред окупљеним грађанима који се противе испорукама наоружања Кијеву, преноси “Спутњик”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана