Страдале најмање четири особе: Гори зграда од 14 спратова (ВИДЕО)

ГС
Страдале најмање четири особе: Гори зграда од 14 спратова (ВИДЕО)

У огромном пожару који је захватио зграду у шпанском граду Валенцији погинуле су најмање 4 особе. Повријеђено је 14 људи, међу којима је шест ватрогасаца и мало дијете. Још увијек се трага за 19 особа које се за сада воде као нестале.

Ватра је захватила објекат од 14 спратова у четврти Кампанар јуче око 17.30 часова и проширила се на сусједну зграду. Ватрогасци су спашавали људе с балкона, док је јак вјетар распиривао пожар.

У згради се налази 138 станова, у којима је живјело око 450 људи. Локални медији наводе да су ватрогасне службе спасиле неколико станара помоћу дизалица, укључујући пар који живи на седмом кату. Једна је жена изјавила за ТВЕ како су ватрогасци спашавали тинејџера заробљеног на првом спрату зграде. 

"Ватра се проширила у року од 10 минута"

Four people were killed, and 14 people, including six firefighters and a young child, have been injured in the fire at a 14-story residential building located in the neighborhood of Campanar, Valencia, Spain #buildingfire #Spain #Campanar #Valencia pic.twitter.com/HDZTKUQHy3

— MH Chronicle (@MHNewsDaily) February 23, 2024

"Ватрогасне службе се боре с пожаром и тренутно раде искључиво на хлађењу вањских дијелова зграде. С обзиром на карактеристике објекта, ватрогасци нису могли ући унутра те су могли гасити ватру једино извана", рекао је јуче Јорге Суарез, замјеник директора за хитне случајеве, а преноси ЦНН.

Естер Пуадес, потпредсједница Факултета индустријских техничких инжењера у Валенцији, рекла је за шпанску новинску агенцију Ефе да је прегледала зграду прије пожара и да је њен вањски дио направљен од полиуретанског материјала који више није у широкој употреби јер је лако запаљив. 

Човјек који живи на другом спрату зграде рекао је за ТВ канал Ла Сеxта да се пожар изузетно брзо проширио након што је избио на четвртом кату. "Ватра се проширила у року од 10 минута, можда због материјала у фасади", казао је.

Постављена теренска болница

Ту сумњу је потврдио и инжењер Давид Хигуера који је казао за Ел Паíс да је узрок оваквом ширењу пожара доиста материјал у вањском дијелу објекта. "Алуминијске плоче с пјенастим изолатором које чине вањски слој зграде врло су добре у изолацији од топлине и хладноће, али су јако запаљиве", рекао је.

Власти су на том подручју поставиле пољску, односно привремену теренску болницу и саопштиле да ће станари који су морали изаћи из својих кућа бити смјештени у хотелима, пише ББЦ. Огласио се и шпански премијер Педро Санчез.

"Ужаснут сам грозним пожаром у згради у Валенсији... Исказујем солидарност са свим људима погођенима пожаром и признање особљу за хитне случајеве које је већ распоређено на мјесту догађаја", написао је на „Иксу“.

Valencia. Apocalyptic not so far from home. 14-story building completely on fire pic.twitter.com/5Es8mYbeNb

— Gianluca Fiorelli (@gfiorelli1) February 22, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана