Стотине полицајаца претражују град, траје потрага за убицом

ГС
Стотине полицајаца претражују град, траје потрага за убицом

Стотине полицaјаца претражују град Луистон и околне области у држави Мејн, на сјевероистоку САД, у потрази за човјеком који је отворио ватру на двије локације у Луистону, у бару и куглани неколико километара даље, и према подацима које преносе различите медијске организације, усмртио између 16 и 22 особе, а ранио десетине.

Званичници су објавили да је више особа изгубило живот, али нису жељели да саопште тачан број жртава.

Ко је осумњичени за масовну пуцњаву?

Полиција Луистона је објавила да трага за 40-годишњим Робертом Кардом, који се сматра “наоружаним и опасним”, а тренутно се третира као “особа од интересовања”. Кард је радио као инструктор руковања ватреним оружјем, а обучавао се у центру за америчке војне резервисте у Мејну. Током љета је двије недјеље провео у клиници за менталне болести, наводи се у билтену државне полиције у који је увид имала агенција Асошијетед прес. Медији такође преносе да је недавно остао без посла.

Познати детаљи о убици из САД

У сриједу увече, државна полиција Мејна и окружни шериф су на мрежи Екс, бившем Твитеру, саопштили да је у току пуцњава у граду Луистон, и позвали грађане да пронађу заклон, остану у својим кућама, и закључају врата, додајући да је истрага у току на више локација, пише Блиц.

Канцеларија полиције Луистона објавила је три фотографије осумњиченог, који је, по свему судећи, наоружан полуаутоматском пушком, као и фотографију бијелог возила, позивајући јавност да помогне у идентификацији и проналажењу осумњиченог. Његов аутомобил је пронађен у градићу Лизбон.

Медицински центар у Луистону је саопштио да реагује на масовну пуцњаву и у координацији са локалним болницама покушава да смјести све рањене пацијенте, преноси Глас Америке.

Пуцњава у Луистону - 36. масовно убиство у САД од почетка године

Луистон, бивши текстилни центар и град са око 38.000 становника у округу Андроскогин, налази се у јужном дијелу Мејна, на пола пута између државне престонице Огасте и Портланда, највећег града у држави.

Бајден се чуо са гувернерком Мејна

Предсједник САД Џо Бајден је обавијештен о пуцњави, а телефоном је разговарао са гувернерком Мејна Џенет Милс, сенаторима те државе Ангусом Кингом и Сузан Колинс и конгресменом Џередом Голденом, којима је понудио пуну федералну помоћ послије напада, саопштено је из Бијеле куће.

Ако биланс од 16 жртва буде потврђен, масакр у Мејну је најсмртоноснија пуцњава у Сједињеним Државама од маја 2022, када је нападач у основној школи у Јувалдеу, Тексасу убио 19 ученика и двоје наставника, према подацима Архива за оружаног насиље.

Масaкр у САД: Најмање 22 мртвих у пуцњави

Број пуцњава у САД у којима је убијено четворо или више људи нагло је порастао од избијања пандемије ковида 2020. године. 647 такве пуцњаве су се догодиле 2022, а према пројекцијама, до краја 2023. би могло да се догоди 679, на основу трендова од јула, према подацима Архива.

Најсмртоноснија пуцњава у САД до сада је масакр 58 људи на музичком фестивалу у Лас Вегасу, на које је нападач пуцао са прозора хотела, 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана