Стотине полазака возова отказано док се играло финале ЕП

Танјуг
Стотине полазака возова отказано док се играло финале ЕП

ЛОНДОН - Стотине полазака возова у Великој Британији отказано је јуче, када је Енглеска играла против Шпаније финале Европског првенства у фудбалу.

Путницима је саветовано да не крећу на пут возом, посебно у вечерњим сатима, преноси британски Телеграф.

Особље возова није обавезно да ради недјељом, а многе машиновође, као и остали запослени на жељезници, одбили су да раде прековремено на дан када се игра финале ЕП.

Особље возова у уговорима нема укључену обавезу рада недјељом, па се многе жељезничке компаније ослањају на то што се запослени сами пријављују да раде прековремено тог дана, што им се посебно плаћа.

Синдикати су обавезни да 14 дана раније обавијесте послодавца о званичном штрајку, али машиновође могу да сачекају да само неколико дана унапријед јаве да ли ће радити у недјељу.

Једна од жељезничких компанија саопштила је да су боловања, али и чињеница да је Енглеска у финалу ЕП, довели до знатног смањења броја запослених који су јуче били расположени за прековремени рад.

Због тога је дошло до прекида жељезничког саобраћаја на многим линијама.

До поремећаја је дошло на линијама између Лондона и градова као што су Бристол, Свиндон и Челтенхам.

Компанија Нордерн која је у власништву државе саопштила је да је отказивања полазака било на сјеверозападу Енглеске, између Манчестера и града Стоук он Трент, као и Престона и Колна. Сличних проблема било је и у недјељу, 16. јуна, када је Енглеска играла против Србије на ЕП, наводи Телеграф.

Министар транспорта Луис Хејг изјавио је да је неопходно ријешити питање стратегије радне снаге, јер жељезница већ 14 година нема довољно запослених па зависи од њиховог добровољног јављања да покрију одређене смјене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана