Стотине погинулих у борбама у Бахмуту

ГС/Агенције
Стотине погинулих у борбама у Бахмуту

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је и 381. дан. Најтеже је и даље на истоку земље.

Кулеба: Не очекујем брзе испоруке авиона Украјини, али нека почне обука пилота

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да не очекује брзе испоруке западних борбених авиона Украјини, али сматра да би сада требала да почне обука украјинских пилота.

Кулеба је за њемачки лист Билд ам зонтаг рекао да не очекује да ће се испорука ловаца десити у скорије вријеме јер је, како је навео, то веома тежак задатак у смислу логистике и технологије, преноси Униан.

"Зато кажемо да обука украјинских пилота на западним ловцима треба да почне сада, да када се донесе одлука о набавци авиона, не губимо време и много мјесеци на обуку“, рекао је Кулеба.

Стотине погинулих у борбама у Бахмуту

Украјина и Русија објавиле су податке о стотинама погинулих непријатљеских војника у претходна 24 сата у борбама за Бахмут.
У извјештајима се наводи да украјинске снаге одбијају непрестане нападе, а мала ријека која дијели град сада означава нову линију фронта.

Украјински војни портпарол Серхиј Череватиј рекао је да је у Бахмуту убијен 221 руски војник, док их је рањено више од 300.

Руско Министарство одбране саопштило је да је до 210 украјинских војника погинуло на ширем дијелу линије фронта у Доњецку.

Ројтерс напомиње да ове податке није могуће провјерити из независних извора.

 

Украјинске снаге вршиле претрес код архиепископа Аркадија

 Припадници украјинских безбједносних снага извршили су претрес код архиепископа ровењковског и свердловског Руске православне цркве Аркадија на основу члана о колаборационистичкој активности, преноси украјинско издање "Лева обала", позивајући се на изворе у органима реда.
Исти извор наводи да се архиепископ тренутно налази у Русији.

Претходно је предсједник Украјине Владимир Зеленски указом увео санкције против 22 представника Руске православне цркве.

Предсједник Синодалног одјељења за црквене односе са јавношћу Владимир Легојда у октобру прошле године саопштио је да је Руска православна црква присајединила Ровењковску епархију Украјинске православне цркве која се налази на територији Луганске Народне Републике, преноси "Спутњик".

Служба безбједности Украјине је крајем прошле године вршила претресе у Кијевско-печерској лаври, као и у неким манастирима у Сарњенској епархији канонске Украјинске православне цркве у Ровњенској области на западу Украјине

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана