Стотине људи побјегле због сукоба картела

Г.С.
Стотине људи побјегле због сукоба картела

МЕКСИКО СИТИ - Стотине људи побјегле су из својих домова у јужној мексичкој држави Чијапас док се два ривална картела боре за контролу рута које користе за кријумчарење дроге и миграната.

Локални званичници рекли су да је више од 700 људи побјегло из својих насеља према граници са Гватемалом.

Картел "Халиско нова генерација" бори се за превласт са картелом "Синалоа". Десетине људи убијене су у овом сукобу протеклих седмица.

Чијапас је најсиромашнија држава Мексика са великом старосједилачком популацијом.

Нарко-картели попут "ЦЈНГ-а" и "Синалое" инфилтрирали су се у регион због близине границе са Гватемалом и важних транзитних рута за мигранте, од којих изнуђују новац, и рута за шверц кокаина.

Најгоре погођене заједнице су Чикомузело и Ла Конкордија. Становници Чикомусела рекли су да је 20 људи - 18 чланова банде и два мјештана - убијено у сукобима картела 4. јануара.

Мјештани су рекли да су морали да се сакрију у својим кућама док су меци летјели кроз њихове домове током седмочасовне пуцњаве која је почела нешто прије поднева по локалном времену.

Они су оптужили државу да их није заштитила.

 

Међутим, државно тужилаштво у Чијапасу објавило је саопштење пет дана касније у којем се наводи да није примило никакве извјештаје о убиствима у тој области.

 

Војска је распоређена у региону, али мјештани кажу да су сада ухваћени у унакрсној ватри када се снаге безбједности сукобе са картелима.

 

Читаве породице напустиле су своје домове протеклих дана и чамцима прешле оближње језеро Ангостура да би избјегле насиље, јавља Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана