Стотине хиљада грађана ЕУ неоправдано кажњени због вожње у Лондону

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Стотине хиљада грађана из земаља ЕУ неоправдано су кажњени због вожње у зони ултра ниских емисија загађења у Лондону, а многе од тих казни су изречене возачима возила која су испуњавала стандарде, објавио је Гардијан.

Како наводи лист, Транспорт за Лондон (ТфЛ) оптужило је пет земаља ЕУ за незаконито добијање имена и адреса грађана тих земаља како би изрекло више од 320.000 казни, од којих поједине износе више хиљада евра, а послане су од 2021. године.

Портпарол Либерал-демократа у лондонској скупштини позвао је на хитну истрагу, наводећи да би то питање могло да наруши репутацију главног града Велике Британије као отвореног за посетиоце.

Велико Британији је од Брегзита забрањен аутоматски приступ личним подацима становника ЕУ.

Транспортне власти у Белгији, Шпанији, Њемачкој и Холандији кажу за Гардијан да се подаци о возачима не могу делити са Британијом ради спровођења правила у лондонској зони ултра ниских емисија загађења и тврде да су податке о регистрованим возачима незаконито прибавили агенти који раде за ТфЛ-ов Euro Parking Collection.

Еуро Паркинг је склопио петогодишњи уговор са ТфЛ-а 2020. године за наплату дугова од страних возача који су прекршили правила емисије загађења.

Процјењује се да је компанија, која је плаћена према учинку, зарадила између пет и 10 милиона фунти, а постоји могућност обнове уговора на наредних пет година.

Фирма је у власништву америчке групе за транспортну технологију Вера Мобилити, на чијем је челу бивши извршни директор Bank of America Merrill Linch Dejvid Roberts.

У Француској је више од 100 возача покренуло тужбу тврдећи да су њихови подаци добијени на превару, док холандски возачи камиона предузимају правне поступке против ТфЛ-а због казни од 6,5 милиона фунти, за које тврде да су изречене незаконито.

Према белгијском посланику Михаелу Фрајлиху који је истражио то питање у име својих бирача, ТфЛ користи податке о европским возачима које добија незаконито за издавање неоправданих казни.

Фрајлих је затражио од министара да покрену то питање током тренутног белгијског предсједавања Савјетом ЕУ.

 "Ово је вјероватно једно од највећих кршења приватности и података у историји ЕУ, али до сада није предузета никаква конкретна акција док се одговорности пребацују на возаче", рекао је Фрајлих.

ТфЛ је саопштио, да упркос непостојању појединачних споразума о размени података са земљама ЕУ, локални закони дозвољавају властима да дијеле информације о власницима возила са Британијом ради спровођења саобраћајних прописа.

Међутим, земље ЕУ кажу да национални закони дозвољавају Британији приступ личним подацима само у случају кривичних дјела, а не за прекршаје.

Многе казне су изречене возачима који су појсетили Лондон у возилима усклађеним са стандардима ниског загађења нису знали да морају да буду регистровани код ТфЛ-овог агента за наплату Еуро Паркинг-а најмање 10 дана прије посјете.

Нерегистровање се, према правилима, не сматра прекршајем, али су поједини возачи ипак добили казне.

ТфЛ је саопштио да су казне оправдане јер није могао да потврди да ли су страна возила прекршила стандарде о емисији загађења ако нису регистрована.

Поједини аутомобили са ниским емисијама загађења погрешно су класификовани као тешка теретна дизел возила и кажњени у посебној зони ниске емисије која подразумијева казне до 2.000 фунти дневно.

Стотине возача су се жалили да су казне стигле недјељама након што су истекли рокови за превремено плаћање и жалбени рок.

Тако је један француски возач кажњен са 25.000 фунти због наводног кршења правила, упркос чињеници да је минибус који је возио испуњавао стандарде о ниским емисијама загађења.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана