Стотине демонстраната упале у амбасаду Шведске у Багдаду, запаљена зграда

Агенције
Стотине демонстраната упале у амбасаду Шведске у Багдаду, запаљена зграда

БАГДАД - Више стотина демонстраната, који протестују због паљења Курана, упало је ноћас у амбасаду Шведске у центру Багдада, запаливши дио зграде.

Серија видео-записа, објављена у групи на Телеграму One Baghdad, приказује људе који се окупљају око шведске амбасаде око један час у четвртак, узвикујући слогане којима подржавају шиитског свештеника Муктада ел Садра.

Сат времена касније услиједио је јуриш на амбасаду, а на снимцима се видио дим који се диже из зграде у комплексу амбасаде и демонстранти који стоје на њеном крову.

-Сви запослени у амбасади су добро - наводи се у саопштењу шведског Министарства спољних послова у којем се и осуђује тај напад и наглашава потреба ирачких власти да заштите стране дипломатске мисије.

Ирачка влада је снажно осудила паљење шведске амбасаде у Багдаду, а безбједносним снагама је наређено да спроведу брзу истрагу и казне одговорне.

Демонстрације су, иначе, организоване на позив присталица шиитског свештеника Муктаде ел Садра у знак протеста против другог планираног спаљивања Курана у Шведској у неколико недјеља.

Ел Садр је једна од најмоћнијих личности Ирака, командује стотинама хиљада сљедбеника које је више пута изводио на улице. Прошлог љета они су, тако, заузели снажно утврђену Зелену зону у Багдаду и учествовали у сукобима, у којима је било и жртава.

Шведска полиција је у сриједу одобрила захтев за јавни скуп испред ирачке амбасаде у Стокхолму, а на којем се очекивало учешће двије особе.

Шведска новинска агенција ТТ јавила је да су њих двојица планирала да спале Куран и ирачку заставу, а требало је да учествује човјек који је у јуну испред стокхолмске џамије спалио Куран.

Шведска полиција одбила је неколико пријава раније ове године за протесте који су укључивали спаљивање Курана, због забринутости за безбједност. Судови су тада поништили полицијску одлуку, наводећи да је ријеч о слободи говора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана