Стотине банкарских службеника протестовало у Мадриду тражећи повећање плата

ГС
Foto: Sputnik

Стотине банкарских службеника данас су протестовали у Мадриду, захтевајући повећање плата за које кажу да је оправдано рекордним профитом зајмодаваца као што су Сантандер и ББВА у 2023. години.

Банкарско особље и подружнице главних шпанских синдиката скандирали "наша жртва, ваша добит" и махали транспарентима позивајући на "веће плате и боље услове рада", преноси Ројтерс.

ЧОО, највећи синдикат у Шпанији, тражи повећање плата између 17 и 23 одсто током периода од три године, у поређењу са понудом шпанског банкарског удружења АЕБ за повећање од 8 одсто за четири године.

Шпанске банке и два највећа синдиката у земљи су претходно постигли договор о повећању плата запослених у сектору за 4,5 одсто у 2023. у односу на 2022, али то је само делимично надокнадило губитак куповне моћи који је изазван високом инфлацијом.

"Крајње је време да видимо неке од ових рекордних профита у нашим новчаницима. Већи банкарски профити су осигурани и то се види кроз веће дивиденде и откуп акција, али се не преносе на клијенте", рекао је Хосе Марија Мартинез, члан ЧОО.

Овај синдикат је позвао раднике да обуставе рад на два сата 26. фебруара и на једнодневни штрајк 22. марта ако њихови захтjеви не буду узети у обзир, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана