Столтенберг: Запад да се припреми за дуг рат у Украјини

Срна
Столтенберг: Запад да се припреми за дуг рат у Украјини

БРИСЕЛ - Запад мора да се припреми за дуг рат у Украјини, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је рекао да се сукоб у Украјини неће завршити док Русија "не положи оружје".


Упркос тврдњи да жели "брзи мир" у Украјини, Столтенберг инсистира да и даље подржава циљ предсједника Владимира Зеленског о војној побједи над Русијом.

"Већина ратова траје дуже него што се очекивало када су почели. Због тога морамо да се припремимо за дуги рат у Украјини", рекао је Столтенберг за њемачку медијску групу "Функе".

Он је рекао да ако предсједник Зеленски и Украјинци престану да се боре, њихова земља више неће постојати.

"Сви желимо брз мир. Ако предсједник Путин и Русија положе оружје, имаћемо мир", рекао је Столтенберг.

Према извјештајима медија у посљедња два мјесеца, западни званичници и војни планери су признали да је мало вјероватно да ће украјинска контраофанзива против руских снага бити успјешна, остављајући линије фронта углавном непромијењене како долази зима.

Након што је прошлог априла напустио мировни споразум уз посредовање Турске, Зеленски је издао декрет којим се забрањују сви преговори са Русијом. Штавише, он је у више наврата обећао да ће поново преузети бивше украјинске регионе Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје, као и Крим.

Русија тврди да је отворена за дипломатско рјешење конфликта, али да би сваки мировни споразум морао да узме у обзир "нову територијалну реалност", односно да Доњецк, Луганск, Херсон, Запорожје и Крим никада неће бити враћени Украјини.

Осим тога, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да ће се преговори водити не са Зеленским, који је марионета у рукама Запада, већ директно са његовим господарима, подсјећа "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана