Столтенберг: Задовољство због повећања издвајања чланица за одбрану

Срна
Foto: Танјуг/АП

БРИСЕЛ- Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је најављујући састанак министара одбране НАТО-а у Бриселу изразио задовољство чињеницом да су увећана издвајања земаља савезника за одбрану.

"Ове године очекујем да ће 18 савезника да достигне ниво од два одсто БДП-а да се троши за одбрану. То је рекордан број. Шестоструко увећање у односу на 2014. годину, када су само три савезничке земље испуниле циљ утрошка два одсто националног БДП-а за одбрану", рекао је Столтенберг.

Он је нагласио да ће НАТО савезници у Европи у 2024. години да инвестирају укупно 380 милијарди долара у одбрану.

"Први пут је то два одсто од укупног БДП-а и чинимо истински напредак. Европски савезници троше више", напоменуо је Столтенберг, подсјећајући на закључак Самита из Вилњуса да је два одсто минимум.

Столтенберг је навео да ће на министарском састанку једна од тема бити повећање производње муниције, истичући да је у протеклих неколико мјесеци НАТО закључио уговоре у износу од десет милијарди долара, те да је Њемачка ове седмице пристала да отвори нову фабрику муниције.

Осврнувши се на недавну изјаву предсједничког кандидата Републиканске странке у САД Донална Трампа, Столтенберг је нагласио да је главна сврха Алијансе да спријечи рат и напад на било коју од чланица, те да "свака сугестија да неће бити узајамне заштите представља ризике".

"Зато у дјелима и ријечима јасно комуницирамо да смо привржени обавезама да заштитимо савезнике", истакао је Столтенберг, подсјећајући да се свијет промјенио од 2014. године и присаједињења Крима Русији.

Генерални сектрар осврнуо се и на Молдавију, наводећи да понашање Русије након почетка специјалне војне операције у сусједној Украјини "има посљедце и за ту земљу".

"Молдавија је партнер и са њима радимо на реформама и изградњи капацитета, али истовремено поштујемо и неутралност те земље. Молдавија не тражи чланство у НАТО-у и ми настојимо да ојачамо партнерство са том земљом", рекао је Столтенберг.

Када је ријеч о Украјини, Столтенберг је нагласио да ће НАТО наставити да ради са намјенском иднустријом те земље.

"Видјећемо како можемо појачати капацитете намјенске индустрије Украјине који су показали велико знање и умијеће када је ријеч о развоју и производњи новог наоружања", навео је он, посебно истакавши обичне и поморске дронове.

Столтенберг је најавио састанак Контактне групе за одбрану Украјине, истичући да 99 одсто подршке тој земљи долази од земаља чланица Алијансе и Шведске.

Говорећи о дводневном састанку, који је данас почео у Бриселу, Столтенберг је најавио да ће данас и сутра бити одржана два састанка, те да ће оба бити усредсређена на подршку Украјини, од набавке до обезбјеђивања логистике.

Столтенберг је поздравио недавно усвојени пакет помоћи ЕУ Украјини, нагласивши да се ту "не ради о давању милостиње", већ да је то улагање у заједничку будућност савезника.

Према његовим ријечима, НАТО мора да буде способан да у кратком року испоручује муницију и да је набавља из иностранства, те да увећа капацитет у постојећим фабрикама за производњу муниције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана