Столтенберг: Украјина сада ближа НАТО-у него икада раније

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ – Русија је током ноћи извршила напад камиказа дроновима на Кијев и друге градове у Украјини, саопштила је данас украјинска војска. Русија је током ноћи извршила напад камиказа дроновима на Кијев и друге градове у Украјини, саопштила је данас украјинска војска.

Волас: Ми нисмо Амазон, Украјина да покаже мало захвалности

Британски министар одбране Бен Волас рекао је данас да би Украјина требало да покаже мало захвалности Западу који још шаље помоћ, након што је украјински предсједник Володимир Зеленски регао да његова земља није добила план процеса придруживања НАТО-у.

"Свиђало нам се то или не, људи желе да виде мало захвалности", поручио је Волас на маргинама самита НАТО-а у Вилњусу, упитан да прокоментарише изјаву Зеленског да је "апсурдно" то што Кијев није добио тачан датум и услове, преноси Гардијан.

Он је навео да је прошле године отпутовао у Украјину гдје је добио списак оружја које треба испоручити.

"Знате, ми нисмо Амазон. Рекао сам им то прошле године, када сам се возио 11 сати само да бих добио списак", рекао је Волас.

Међутим, додао је да разумије Зеленског, те да је коначан одговор на самиту добар за Кијев.

Зеленски: Касетна муниција за ударе на војне мете

Украјина ће касетну муницију коју добије од САД користити само против војних мета, изјавио је украјински предсједник Владимир Зеленски.

"Када говоримо о помоћи коју можемо да добијемо од САД, а која се тиче касетне муниције, ради се о употреби те муниције само против војних мета", рекао је Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Вилњусу.

Он је нагласио да ће украјинска војска користити касетну муницију само на територијама за које тврди да је Русија "окупирала".

Зеленски је напоменуо да се напади могу контролисати и да се касетна муниција неће користити за нападе на друге циљеве.

Столтенберг: Украјина сада ближа НАТО-у него икада раније

Украјина је сада ближа НАТО-у него икада раније, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг током заједничке конференције за новинаре са украјинским предсједником Володимиром Зеленским на самиту НАТО-а у Виљнусу.

"Радујем се дану када ћемо се срести као савезници", рекао је Столтенберг Зеленском, не прецизиравши када ће Украјина постати чланица НАТО.

Зеленски је оцијенио да су резултати самита НАТО добри, али да би било идеално да је Кијев добио позив да се придружи Алијанси.

Он је додао да је важна одлука НАТО да Украјина не мора да слиједи Акциони план за чланство на путу ка придруживању том војом савјету и додао да је примио "позитивне вијести" о пакетима за одбрану, који су најављени током самита у Виљнусу.

Сијарто: НАТО избјегао ескалацију, Украјина да се задовољи скромним резултатима

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да је НАТО успјешно избјегао пријетњу ескалације рата, пошто Украјина није добила ни позив ни распоред за улазак у НАТО док не испуни све неопходне услове.

Како се наводи у саопштењу министарства, Сијарто је поздравио "побjеду одговорности", додајући да ће Украјина морати да се задовољи са "скромним резултатом у односу на одређена очекивања".

Сијарто је рекао да је једини напредак постигнут у односима Украјине и НАТО-а на самиту одлука да се Комисија НАТО-Украјина унапреди у Савјет НАТО-Украјина.

"Осјећај одговорности је побиједио, а НАТО је заузео одговоран став. Земља у рату не може да постане чланица НАТО-а јер проширење Алијансе мора да ојача, а не да нашкоди њеној безбједности", упозорио је Сијарто, тврдеćи да би пријем Украјине у НАТО ризиковао да НАТО увуче у оружани сукоб.

Сијарто је рекао да кандидатура за пријем у НАТО није имала ни "заобилазницу" ни "пречицу" јер Украјина није добила позив или распоред за придруживање Алијанси.

 „Нема позива, тако да не постоји ни распоред за Украјину, и мислим да је то била једина одговорна одлука коју је НАТО могао да донесе у тренутној ситуацији“, рекао је он.

Украјина и даље мора да припрема годишње националне планове који укључују политичке реформе као што су измјене закона о правима мањина, рекао је он, истичући да је НАТО „заједница заснована на вриједностима, као и одбрамбени савез“.

Мађарски министар је такође додао да НАТО не би требало да постане "антикинеска организација", додајући да тај савез није формиран против Кине, нити су тренутне операције усмјерене против Кине.

Песков:Давање безбједносних гаранција Кијеву погрешно и опасно

Давање било каквих безбједносних гаранција Украјини је екстремно погрешно и веома опасно, јер се тиме нарушава безбједност Русије, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"То сматрамо екстремно погрешним и потенцијално веома опасним, јер те земље давањем било каквих безбједносних гаранција Украјини игноришу међународни принцип недјељивости безбједности. То значи да оне, давањем безбједносних гаранција Украјини, нарушавају безбједност Русије", истакао је Песков.

Он је упозорио и на "веома негативне" посљедице, како дугорочне тако и краткорочне.

Песков је додао да Москва не подржава давање безбједносних гаранција Украјини и да се нада да ће се чути и глас свих других који се противе томе.      

Зеленски тражи војну помоћ, учлањење и безбједносне гаранције

Предсједник Украјине саопштио је да су приоритети у разговорима са лидерима НАТО-а позив Кијеву за учлањење у Алијансу, нови пакет војне помоћи и безбједносне гаранције за његову земљу док се креће ка учлањењу у војни блок.

"Потребно нам је да знамо да имамо позив /у НАТО/ у вријеме када то дозволи безбједносна ситуација", написао је Зеленски на "Телеграму".

Зеленски је тренутно у литванској пријестоници Вилњусу, гдје је јуче почео дводневни самит Алијансе.

Мишел: ЕУ спремна да учествује у пружању безбједносних гаранција Украјини

Предсједник Европског савета Шарл Мишел изјавио је данас, пред почетак другог дана самита НАТО-а у Вилњусу, да Европска унија подржава формулу мира коју је предложио украјински предсједник Владимир Зеленски и спремна је да учествује у међународним напорима за пружање безбједносних гаранција Украјини.

"Изузетно је важно да заједно подржимо Украјину колико год можемо. Имамо одличну сарадњу са НАТО-ом и ЕУ. Спремни смо да пружимо безбједносне гаранције Украјини и учествујемо у свим тим напорима", нагласио је Мишел, преноси Укринформ.

Он је додао да је формула мира коју је предложио Зеленски, на основу Повеље УН  заснована на правди, и поручио да нема мјеста некажњивости за руске злочине у Украјини.

У Вилњусу се одржава дводневни самит НАТО-а. Међу главним темама су јачање система одвраћања и одбране и наставак подршке Украјини.

Инаугурациони састанак новог Савјета НАТО-Украјина биће одржан данас уз учешће предсједника Зеленског и лидера 31 земље савезнице и Шведске.

Британија: Данас заједничка деклaрација Г7 о начинима помоћи Украјини

Очекује се да ће земље Група Седам (Г7) индустријализованих земаља данас објавити „међународни оквир за дугорочне безбједносне аранжмане Украјине” на маргинама самита НАТО-а у Виљнусу, наводи се у саопштењу британске владе.

Саопштење се поклапа са сличном најавом Бијеле куће, преноси Ројтерс.

-Заједничка декларација, за коју се очекује да ће је потписати све чланице Г7, одредиће начине на које ће савезници подржати Украјину у наредним годинама како би окончала рат и одвратила и одговорила на сваки будући напад - наводи се у саопштењу британске владе. Војна помоћ Украјини је централна тема самита НАТО који је у уторак почео у Виљнусу.

Украјинска војска: Русија напала камиказа дроновима Кијев и друге градове

Русија је током ноћи извршила напад камиказа дроновима на Кијев и друге градове у Украјини, саопштила је данас украјинска војска.

Русија је ноћас лансирала укупно 15 иранских дронова Шахед на Украјину, а украјинске одбрамбене снаге су обориле њих 11, саопштило је ратно ваздухопловство Украјине на Телеграму.

Ноћ раније Русија је лансирала 28 беспилотних летјелица на Кијев и луку Одеса, док је украјинска противваздушна одбрана оборила 26 дронова Шахед, преноси Ројтерс.

-У удару дронова двије особе су повријеђене након што је избио пожар у нестамбеном инфраструктурном објекту - саопштио је данас војни начелник Черкаске области Ихор Табурец.

Није још познато колико је дронова лансирано на град Черкаси, а колико на престоницу Кијев.

-504. дан агресије Руске Федерације на Украјину. Непријатељ је извео још један ваздушни напад на престоницу - саопштио је начелник војне управе Кијева Сергеј Попко на Телеграму.

Сирене за ваздушну опасност су се оглашавале изнад Кијева и широм Украјине током неколико сати, а борбе су настављене у тренутку када су лидери НАТО-а окупљени на дводневном самиту у Литванији, који је Москва критиковала, а коме ће данас, на инаугурационој сједници Савјета НАТО-Украјина присуствовати украјински председник Володимир Зеленски.

Оружане снаге Украјине саопштиле су данас да су руске снаге извеле 65 ваздушних удара и испалиле најмање 71 пројектил из система тешког наоружања на украјинске положаје и насељена подручја дуж линије фронта током протеклог дана.

Велика Британија ће послати одбрамбени пакет од 65 милиона долара Украјини

Велика Британија ће Украјини обезбиједити пакет војне помоћи од 65 милиона долара за потребе поправке опреме и успостављања војног рехабилитационог центра.

Пакет подршке представља најновији допринос Британије свеобухватном пакету помоћи НАТО- а Украјини, наведено је у заједничкој декларацији, преноси Кијев индепендент.

Велика Британија ће се придружити другим земљама чланицама у обезбјеђивању украјинских одбрамбених снага са више метака муниције „Челенџер 2“ и додатним залихама борбених и логистичких возила. Војна помоћ Украјини је централна тема самита НАТО који је у уторак почео у Виљнусу.

Британски премијер Риши Сунак рекао је првог дана самита да ће „огромна подршка чланица НАТО-а послати снажан сигнал предсједнику Путину и вратити мир Европи”, подсјећа кијевски портал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана