Столтенберг: Украјина ће бити дио НАТО

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини траjе 369. дана. Москва наводи да су руске трупе на мање од километар од центра Бахмута. Украјински предсједник Володомир Зеленски наглашава да су украjинске снаге у све тежем положају у том стратешком граду у Доњецкој области.

Пао дрон у близини града Коломна

Беспилотна летјелица, чија је мета нејвјероватније била цивилна инфраструктура, срушила се недалеко од града Коломна у руској Московској области, рекао је гувернер регије Андреј Воробјов.

"Дрон је пао недалеко од села Губастово и мета је највјеравтније било цивилно постројење. Нико није повријеђен нити је причињена материјална штета", нагласио је Воробјов.

Према његовим ријечима, Федерална служба безбједности и други органи власти врше истрагу и нема никакве пријетње по становништво.

У непосредној близини пада летјелице налази се гасни дистрибутивни центар.

Столтенберг: Украјина ће бити дио НАТО

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да ćе Украјина "дугорочно" постати чланица НАТО-а.

"Савезници у НАТО-у су се сложили да Украјина постане чланица наше алијансе, али то је истовремено и дугорочна перспектива", рекао је Столтенберг новинарима током посјете главном граду Финске Хелсинкију.

Први човјек НАТО је рекао да тренутно питање да Украјина остане независна нација суочена са инвазијом Русије.

Песков: Москва неће одустати од нове реалности

Русија неће одустати од нове реалности у облику нових територија и Устава, те циљева специјалне војне операције, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Амерички координатор за стратешке комуникације при Националном савјету за безбједност Џон Кирби рекао је нешто раније за америчку новинску агенцију "Блумберг" да Вашингтон жели да Кијев побједи у сукобу са Русијом, али да је на "Украјинцима да утврде каква ће то побједа бити".

"Постоје одређене реалности које су сада унутрашње питање Русије. Притом мислим на нове територије у саставу Руске Федерације. Постоји Устав који нико не може игнорисати и којег се руска страна неће одрећи и то је веома важна реалност", нагласио је Песков.

Он је истакао да су циљеви руске специјалне операције приоритет за Русију, али да се о сукобу могу донијети одлуке и за преговарачким столом.

Лажне сирене за ваздушну опасност у Русији послије хакерског напада на сервере

У више региона у Русији огласиле су се лажне сирене за ваздушну опасност после хакерских напада на сервере радио и ТВ станица, изјавио је данас портпарол руског Министарства за ванредне ситуације.

Он је за ТАСС рекао да су радио станице и ТВ канали у неким регионима емитовали звук сирена за ваздушну опасност, пошто су њихови сервери били хаковани.

"Руско Министарство за ванредне ситуације обавјештава да су те информације лажне и нетачне", истакао је тај портпарол.

Претходно је објављено да су, како преноси ТАСС, хакери прекинули радио програме у региону Вороњеж и на Криму  да би емитовали упозорења на ваздушну опасност уз позив локалном становништву да се упути у склоништа.

Командант украјинских копнених снага: Ситуација око Бахмута "екстремно напета

Командант украјинских копнених снага, генерал-пуковник Олександр Сирскиј изјавио је данас да је ситуација око опкољеног Бахмута "екстремно напета."

"Упркос значајним губицима, непријатељ је убацио у битку најспремније јуришне одреде Вагнера који покушавају да пробију наше одбрамбене линије и опколе Бахмут", изјавио је Сирскиј, према саопштењу Војног медијског центра Украјине на Телеграму.

Украјински предсједник Володимир Зеленски претходно је  изјавио је да војна ситуација око града Бахмута постаје све тежа, преноси Ројтерс.

Зеленски је у ноћном видео обраћању истакао да се ситуација око Бахмута стално погоршава и да руске снаге непрестано уништавају све што се може искористити за утврђивање и одбрану украјинских снага.

Јапан увео санкције за још 48 појединаца и више од 90 руских привредних субјекатa

Јапан је данас проширио листу санкционисаних појединаца и привредних субјеката Русије, замрзнувши имовину 48 људи, медју којима заменика министра одбране Виктора Горемикина и извршног директора Калашњикова Алана Лушњикова.

Нову листу санкционисаних објавило је јапанско Министарство спољних послова, преноси ТАСС.

Новим рестриктивним мјерама Јапана упереним против Русије због рата у Украјини обухваћене су Росбанка, бродоградилиште Звездочка и још 91 правни субјекат.

Имовина је замрзнута за 73 фирме, док се на још 21 организацију, укључујући, како наводи руска агенција, приватну војну компанију Вагнер и институцију за примјену стандарда Росстандард односи забрана извоза.

Воз са отровним хемикалијама стигао у Краматорск

Воз натоварен са хемикалијама стигао је у град Краматорск у Донбасу који је под контролом украјинских снага и терет је касније пребачен на прву линију раздвајања, рекао је данас командант руских снага за одбрану од радијације, хемијског и биолошког оружја генерал Игор Кирилов.

"Руско Министарство одбране добило је информацију да је 10. фебруара у Украјину стигао воз и у једном од вагона су биле хемикалије, уз групу страних држављана. Вагон је одвојен од остале композиције и одвучен на територију металуршког постројења у Краматорску, гдје су хемикалије истоварене под контролом украјинске тајне службе, представника команде оружаних снага Украјине", нагласио је Кирилов.

Према његовим ријечима, терет је упакован у 16 металних кутија, од којих осам носе ознаку хемијске опасности, ознаку "БЗ" и обиљежје са двије црвене линије, што је у класи отровних супстанци.

Он је истакао да је терет пребачен у оклопна возила америчке производње која су кренула ка линији раздвајања.

Кирилов је напоменуо да је 19. фебруара 11 вагона са шрапнелском муницијом са специјалним ознакама истоварен у Краматорску и та муниција је модернизована у Америци како би штету наносила течним и иритирајућим супстанцама.

Руски генерал је додао да је и Евроатлантски координациони центар за реаговање у катастрофама, који је дио НАТО-а, планирао да Украјини достави велики контингент заштитне опреме, са антидозама за сличне нервне агенсе, попут сарина и сомана.

Руско Министарство одбране: Вашингтон припрема провокацију употребом отровних хемикалија

Америка планира провокацију у Украјини употребом отровних хемикалија, саопштено је данас из руског Министарства одбране.

У саопштењу се указује на изјаву бившег америчког амбасадора у Русији Џона Саливена који је рекао да "руске снаге планирају употребу хемијског наоружања у зони специјалне војне операције".

"Ову информацију сматрамо као намјеру Америке и њихових саучесника да изврше провокацију у Украјини употребом отровних хемикалија", рекао је командант руских снага за одбрану од радијације, хемијског и биолошког оружја Игор Кирилов.

Према његовим ријечима, Русија ће "пронаћи и казнити истинске починиоце".

САД: Одлука Русије да суспендује учешће у СТАРТ-у неће смањити подршку Кијеву

Одлука Русије да суспендује учешће у споразуму нови СТАРТ неће натјерати западне државе да одбију подршку Украјини, већ то додатно наглашава потребу да се помогне Кијеву, изјавила је помоћница америчког секретара у Бироу за контролу наоружања, верификацију и усклађеност Стејт департмента Малори Стјуарт.

Стјуарт је истакла да ће та одлука Москве и њене континуиране нуклеарне пријетње, у ствари, само учврстити став колико је важно да САД и свјетска заједница стоје иза Украјине, пренио је ТАСС.

Стјуарт је учествовала у дискусији у Вашингтонском институту Брукингс поводом одлуке Москве да суспендује учешће у новом СТАРТ-у.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је, у обраћању Федералној скупштини 21. фебруара, да Русија суспендује учешће у споразуму нови СТАРТ којим се Русија и САД обавезују да редовно комуницирају у вези са статусом нуклеарних арсенала, да дозволе редовне инспекције тих арсенала и да немају више од максималног уговореног броја оперативних и неоперативних бојевих глава.

Русија се не повлачи из споразума који важи до 2026. године, али је Путин рекао да Русија не може да прихвати америчке инспекције својих локација са нуклеарним оружјем док Вашингтон и његови НАТО савезници заговарају пораз Русије у Украјини.  

Песков: Чланице НАТО нису условни противници, већ непријатељи Русије

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да земље чланице НАТО, пошто су постале учеснице сукоба у Украјини, „дјелују као јединствен блок, не више као условни противници Русије, већ као непријатељи“.

Песков је, у интервјуу за лист Известија рекао да „обавјештајци Алијансе раде против Русије 24 сата дневно“.

-Посреднички потенцијал западних земаља нестаје када су укључене у сукоб у Украјини - указао је Песков.

Према његовим ријечима, стање ствари у Кијеву не даје могућност да се дискутује о нијансама за рјешење и због тога се наставља ''специјална војна операција''.

-Ток специјалне војне операције у Украјини мораће да се проучава дуги низ година са становишта војне науке и ради даљег усавршавања оружаних снага - истакао је Песков, преносе РИА Новости.

Зеленски: Војна ситуација око Бахмута постаје све тежа

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да војна ситуација око града Бахмута постаје све тежа.

Зеленски је у ноћном видео обраћању истакао да се „ситуација око Бахмута стално погоршава и да руске снаге непрестано уништавају све што се може искористити за утврђивање и одбрану украјинских снага“.

-Наши војници који бране област око Бахмута су прави хероји - рекао је Зеленски, пренио је Ројтерс.

Бахмут, град у Донбасу у источној Украјини, већ месецима представља жариште борбе, а од мирнодопског становништва од око 70.000, у граду је остало само око 10.000 људи, принео је раније Радио слободна Европа (РСЕ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана